19.05.2023

Stvaralački intenzivno proljeće Frane Đurovića

Naš uvaženi član Frano Đurović ovoga proljeća ne miruje. Samo u travnju praizvedene su mu dvije skladbe i jedna dječja kazališna predstava s njegovom glazbom. Na 32. Muzičkom biennalu Zagreb talijanski ansambl Colettivo_21 praizveo je njegovo djelo Tko mi ga umiva, sretna ne bila, koje je, prema skladateljevim riječima, nastavak njegove skladbe io sono je t’aime iz 2019. za švedski ansambl Mimitabu. Da rado crpi nadahnuće za naslove iz stihova pop-rock repertoara dokazao je i naslovom sljedeće skladbe praizvedene u travnju, poduljeg naslova: Ja sam momak na lošem glasu u ovom gradu, a tko si ti? Momak-interpret bio je student klavira na Muzičkoj akademiji Božidar Vlašić u sklopu projekta profesorice Katarine Krpan s narudžbama novih klavirskih nepretencioznih skladbi profesora s 1. odsjeka te institucije (Za kompoziciju i teoriju glazbe).

U Kazalištu Trešnja 21. je travnja premijerno izvedena predstava Charlie i tvornica čokolade s njegovom glazbom, a krajem mjeseca održana je i jubilarna 30. dodjela glazbene nagrade Porin čijim upravnim odborom Đurović predsjeda. Da su i svibanj i lipanj intenzivni mjeseci u njegovu stvaralaštvu dokazuje praizvedba još jednog djela, ovaj put za klavir četveroručno, naslova Happy Ligeti 2 Y koja je na rasporedu ove subote, 20. svibnja u Koncertnoj dvorani Centra Knap. Koncert je posvećen 100. obljetnici rođenja skladatelja Györgyja Ligetija koji je utjecao na mnoge naraštaje njegovih kolega diljem svijeta, pa i na Đurovića, a s njegovim se opusom sada izvođački susreću aktualni studenti klavira s Muzičke akademije.

Đurović će imati problem gdje provesti tu groznicu subotnje večeri; naime, ista mu subota u Rijeci donosi i prvu izvedbu obnovljene predstave Heroj je umoran (Hero is Tired). Riječ je o uspješnici Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb 2019. praizvedenoj 13. travnja te godine u ZKM-u na zatvaranju festivala. Predstava na Đurovićevu moćnu elektroničku glazbu u spektakularnoj koreografiji Giuseppea Spote progovara o društvu današnjice kroz kontrast grupnih scena prožetih elektronskom glazbom, kojima se na pomalo duhovit način prikazuje „selfie generacija“ koja pokušava na što originalniji način prikazati sebe, zabljesnuti i skupiti što više lajkova. Podsjetimo, Đurovićev je Heroj s velikim uspjehom izveden i u njemačkoj Geri 2020. godine u okviru kulturno-umjetničkog programa predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Planirano je do kraja svibnja sveukupno šest predstava u HNK Ivana pl. Zajca, od kojih će posljednje dvije izvedbe biti povezane s novom koreografijom na živu izvedbu Schönbergova Erwartunga s orkestrom i mezzosopranisticom Dubravkom Šeparović Mušović pod vodstvom Valentina Egela.

Ali ni to nije sve, jer uspjesi se nastavljaju i idućeg mjeseca: u petak, 16. lipnja, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad zajednički recital održat će pijanistica Mia Elezović i svestrani virtuoz na tamburi Filip Novosel koji u svoj program uvrštavaju i najnovije Đurovićevo djelo, njegovu Sonatu za tamburu i klavir, što se čini da je prva sonata takve vrste napisana u Hrvatskoj. Čestitke autoru na još jednom novitetu u hrvatskom glazbenom repertoaru i s nestrpljenjem iščekujemo njegove nove skladbe koje bitno obogaćuju našu glazbenu scenu.

 

Foto: Matej Grgić

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh