27.07.2015

Predstavljamo dobitnike EFFE etikete: LegendFest

Festival je odličan proizvod kulturnog turizma, obrazovanja, umjetnosti i zabave te podiže razinu svijesti i kulturnog identiteta okoline i posjetitelja.

Puno je ljudi naučilo i saznalo o malom mjestu Pićnu u Istri, gdje se ovaj festival odvija već 9. godinu za redom, ljepotama toga kraja, te se Općina Pićan, kroz taj festival, znatno istaknula u smislu kulturno umjetničke i turističke ponude Hrvatske. Sve ove akcije oko Legendfesta, koji promiče i čuva kulturu, tradiciju i baštinu Istre su rezultirale i otvaranjem CENK-a – Muzeja nematerijalne baštine Istre u Pićnu.

Na festivalu je u 8 godina gostovalo oko 500 umjetnika iz cijele Hrvatske pa i inozemstva, koji svi od reda prepričavaju samo lijepe uspomene, te na taj način promoviraju Pićan i Istru. 2013. godine na festivalu u Istri prisustvovalo je oko 8.000 posjetitelja. Ukoliko uzmemo da je svake godine sve više posjetitelja dolazimo do znatnog broja punjenja turističih kapaciteta i višestruke koristi.

Šire zasluge festivala su obrazovnog, kulturno turističkog sadržaja. Tako je festival tiskao tri knjige o mitovima legendama i pričama Istre (na hrvatskom i engleskom jeziku). TV Istra je pokrenula emisiju na temu Legendfesta i emitirala se kroz cijelu godinu 2012/13.

U pripremi je još jedna, ilustrirana knjiga, dokumentarni film – serijal Tajanstvena Istra, instalacije za djecu na temu bajki i 3D uradci koje smo napravili u Novigradu, Buzetu, Pićnu….

Kako je festival pokazao i dokazao da može, hoće i želi još više promovirati Istru počeo se širiti regionalno i na druga mjesta, pa je tako već jednom gostovao u Novigradu, a od 2014. godine i u Zagrebačkoj županiji u Starom Gradu Lukavcu koji isto tako čuva i njeguje tradiciju, priče, legende i običaje.

U kratko, festival je zaokružen sa mnogo aspekta: književnost, umjetnost, obrazovanje, kulturni turizam, povijest, muzejska djelatnost, film, glazba, likovna umjetnost, fotografija, ples, kazalište, slikarstvo…

Više o festivalu pogledajte na sljedećem linku:

http://legendfest.hr/hr/

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh