28.12.2020

Oda-birano: Gimnastika za avangardu – uz pola stoljeća ACEZANTEZA, premijera u utorak 29. 12. HR1 u 18.15

U ciklusu Oda-birano donosimo novu premijeru – radijski kolaž “Gimnastika za avangardu – uz pola stoljeća ACEZANTEZ-a” u kojem autorica Karolina Rugle istražuje inovativnost i slobodu umjetničkih obzora smione skupine virtuoznih glazbenika koji su pod vostvom skladatelja i pijanista Dubravka Detonia prije 50 godina formirali jedinstveni Ansambl centra za nove tendencije Zagreb.

Pojave u umjetnosti sredine 1960-ih godina oblikovale su glazbenu scenu koja će posredstvom svojih grupnih i pojedinačnih protagonista dati početni impuls širenju novih poetika u svim dijelovima Europe. Oblikovana provokativnim i izazovnim idejama brojnih umjetničkih grupa i tendencija, umjetnost toga doba bogat je kaleidoskop raznolikosti. Upravo to je najbolji opis skupine svestranih glazbenika koje je pijanist i skladatelj Dubravko Detoni prije 50 godina okupio u ansambl ACEZANTEZ. Prateći njihov razvojni put od Dubrovnika, preko Zagreba i Opatije u Europu i preko oceana, Detonijeva prisjećanja upotpunit će nerijetko oprečne kritike što su nastajale usporedno s razvojem ansambla te današnje refleksije mlađe generacije svestranih kreativaca.

Odgovarajući na pitanje kako su svojim smjelim djelovanjem uspjeli “razgibati avangardu”, nakratko uranjamo u pola stoljeća pustolovine ansambla koji utjelovljuje balans kaosa i mirnoće, buke uz pažljivu instrumentaciju te misterija uz potpunu očitost.

Sudjelovali su Dubravko Detoni, Ivana Kuljerić Bilić i Gordan Tudor, korišteni dijelovi iz razgovora što ga je autorica 2010. godine vodila s akademikom Nikšom Gligom te citati iz monografije o Acezantezu Dalibora Davidovića.

 

Spikerska suradnja: Tomislav Baran

Autorica: Karolina Rugle

Tonsko oblikovanje: Srđan Nogić

Urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

 

Oda-birano: Gimnastika za avangardu

utorak 29. 12. HR1 u 18.15

nakon emitiranja dostupno na linku

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh