13.01.2022

Novalis Festival 2022 – otvoreni poziv

OTVORENI POZIV za nove skladbe i radionicu na Novalis Festival 2022

Dana 8. siječnja 2022

NOVALIS CONCEPT u Osijeku najavljuje

OTVORENI POZIV za nove skladbe i instrumentalnu radionicu na Novalis Festivalu

 

❖ CILJ OTVORENOG POZIVA

Novalis Concept u Osijeku (Hrvatska) ovim pozivom potiče skladatelje i izvođače suvremene glazbe. Biti će odabrano šest (6) međunarodnih skladatelja i tri (3) međunarodna izvođača (klarinet, klavir i violina) mlađih od 35 godina. Skladatelji će napisati novo djelo za festival Novalis, a imat će priliku raditi sa skladateljima-mentorima Pierreom Jodlowskim, Katharinom Rosenberger, Johannesom Kreidlerom i Davorom Branimirom Vinczeom. Izvođači (jedan klarinetist, jedan pijanist i jedan violinist) izvest će solo djela po izboru, kao i djela za trio, tri odabrana skladatelja. Održat će radionicu s izvođačima-mentorima Barbarom Lüneburg (violina), Miom Elezović (klavir) i Szilardom Benesom (klarinet). Preostala tri nova djela bit će raspoređena među ostalim gostujućim ansamblima uključujući Line Upon Line, Synchronous i trio sastavljen od gore navedenih izvođača-mentora. Polaznici skladatelji dobit će po jedan individualni sat sa svakim skladateljem-mentorom, a njihova novonapisana djela bit će premijerno izvedena tijekom Novalis festivala. Polaznici izvođači imat će dva individualna i dva grupna (trio) sata s izvođačima-mentorima, kao i priliku da se predstave solo radom po izboru i tri tria mladih skladatelja na koncertu ‘Novih generacija’ na Novalis Festivalu. Festival će se održati u Osijeku od 10. do 16. listopada 2022.

 

Koncerti će biti profesionalno audio- i video dokumentirani, emitirani na youtube kanalu Novalis Festivala i predloženi lokalnim i nacionalnim radio postajama za prijenos. Kotizacija za natjecanje iznosi 100 kuna (protuvrijednost 13€ ili 15$). Nakon procesa odabira, sudionici će morati platiti kotizaciju za radionicu od 4000 kuna (protuvrijednost 530€ ili 600$). Ova naknada će pokriti troškove individualne nastave i smještaja za tjedan dana tijekom festivala. Sudionici su dužni osobno prisustvovati festivalu i snose sve osobne putne troškove. Bankovni podaci za naknadu za natjecanje i radionicu su sljedeći:

Hrvatska Poštanska Banka, Jurišićeva ulica 4 – 10000 Zagreb – Hrvatska

IBAN:HR59 2390 0011 1009 0244 3, BIC: HPBZHR2X

Tim Novalis Festivala će se pridržavati svih sigurnosnih mjera propisanih od strane Hrvatskog epidemiološkog odbora u pogledu prevencije COVID-19. U slučaju nesigurne epidemiološke situacije, Novalis Concept zadržava pravo odgode festivala ili virtualnog održavanja festivala (u tom slučaju naknada bi se sukladno tome smanjila).

❖ ZAHTJEVI OTVORENOG POZIVA

Da biste ispunili ovu prijavu, moraju se dostaviti sljedeć dokumenti:

 • Biografija ili životopis; (pobrinite se da su vaše puno ime i prezime i datum rođenja jasno vidljivi);
 • Za skladatelje – dvije (2) reprezentativne partiture s pripadajućim snimkama. [Za komade koji nemaju partituru, navedite alternativne dodatne materijale];
 • Za izvođače – dva video linka sa solo izvedbom
 • Potvrda o uplaćenoj kotizaciji;
 • Za skladatelje – Prijedlog projekta/opis nove skladbe koju prijavitelj planira realizirati tijekom Novalis Festivala.
 • Za izvođače – predložite tri solo djela na kojima biste željeli raditi i kratki opis vašeg pristupa izvedbi;

Sve materijale poslati na sljedeću e-mail adresu: novaliscompetition@finder.hr

*NAPOMENA: Ograničite veličinu svakog dokumenta na 10 MB ili navedite vezu za stream ili preuzimanje!

Prijedlog projekta mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

 

 1. Za prijavitelje skladatelja i izvođača, prijedlog bi trebao odražavati temu festivala – “Migracije” (vidi temu u nastavku);

 

 1. Duljina prijedloga ne smije biti veća od 3000 znakova ili 500 riječi;

 

 1. Prosječno trajanje predloženog djela od strane skladatelja ne smije biti duže od 7 minuta, odnosno duže od 10 minuta za djela koja su predložili izvođači;

 

 1. Za skladatelje, prijedlog mora biti novo djelo, a ne modifikacija prethodno stvorene, javno izvedene, objavljene ili nagrađene skladbe;

 

 1. Instrumentalnu formaciju novog djela skladatelja treba ostaviti otvorenim. Ocjenjivački sud će na temelju iskustva prijavitelja odlučiti koja će se formacija zadati kao zadatak. Kandidati za izvođače trebaju predložiti do tri solo skladbe za svoj instrument za izbor žirija.

 

 1. Elektronika je dopuštena, uz napomenu da je podnositelj zahtjeva odgovoran za rad/izvođenje svojih željenih elektroničkih zakrpa i da prijedlog za potrebnu opremu mora ostati razuman (npr. jedan mikrofon po instrumentu i dva/četiri zvučnika).

 

Iako želimo da se osjećate što slobodnije kada pišete svoje prijedloge, imajte na umu da nećemo moći uskladiti svaki detalj vaših prijedloga onako kako su napisani i da će se od sudionika možda tražiti da unesu neke prilagodbe. Nakon što budu odabrani, skladatelji će imati vremena do početka kolovoza da dovrše i dostave partiture Novalis Festivalu.

Novalis je predan raznolikosti i potiče ljude iz nedovoljno zastupljenih sredina da se prijave. Dat ćemo sve od sebe da promoviramo raznolikost naših sudionika, poštujući kvalitetu portfelja kao naš glavni kriterij. Dopušteno je najviše jedno podnošenje po prijavitelju.

❖ POTICAJ

Završnog dana festivala bit će dodijeljena nagrada za najbolji komad i najbolju izvedbu, “J. J. Strossmayerova nagrada”, koja uključuje dvije nagrade od 300 eura.

❖ NATJECATELJSKI ŽIRI

Novalis Concept u Osijeku imenuje sljedeći žiri za ocjenu radova:

 • Silvia Rosani (talijanska skladateljica, instalacijska umjetnica i profesorica na konzervatorijumima “Nicola Sala” i “Guido Cantelli”)

 

 • Shao-Wei Chou (tajvanski flautist sa sjedištem u Parizu, član osnivač tria 20° dans le noir, član Soundinitiative ansambla i profesor na Konzervatoriju Gennevilliers)

 

 • Jason Thorpe Buchanan (američki skladatelj, umjetnički direktor Switch~ Ensemble, profesor na College of Music, Mahidol University)

Žiri će odabrati 6 mladih skladatelja i 3 mlada izvođača (po jedan za svaki instrument). Odluke žirija su konačne i ne mogu se pregovarati.

❖ TEMA NOVALIS FESTIVALA ZA 2022

Migracije su bitan dio ljudskog života i mnogih drugih živih bića. Bilo da se radi o malim svakodnevnim putovanjima na posao ili školu, ili velikim putovanjima gdje migriramo u novi grad ili zemlju, oni definiraju tko smo. Od srednjeg vijeka, a vjerojatno i ranije, pojavile su se riječi poput trubadura, skitnice i ministranta da opisuju glazbenike koji su se selili iz grada u grad. Dok su sama putovanja postajala sve sofisticiranija, ideja lutanja kako bi se prezentirala nečija umjetnost negdje drugdje, inspirirala se stranim mjestima i razmjenjivala ideje, ostala je u biti ista.

Trenutno je pandemija djelomično zaustavila ili bolje rečeno spriječila migraciju (osobito rekreacijsku i radnu), no predviđa se da će masovne migracije postati sve češće jer klimatske promjene čine određena područja nenastanjivim. Posljednjih godina nestabilnost na Bliskom istoku natjerala je mnoge ljude da krenu na opasno putovanje, prelazeći Hrvatsku, u nadi za boljim životom u zapadnoj Europi. Posebno u svjetlu nedavnih incidenata policijske brutalnosti na našim granicama, želimo podsjetiti našu zajednicu da su ne tako davno Hrvati bili u koži izbjeglica koje su tražile novi dom nakon što je njihov vlastiti dom uništen u brutalnom ratu nakon odcjepljenja od Jugoslavije.

Iz tog je razloga Novalis Concept  odlučio da „migracije“ postane tema našeg nadolazećeg festivala. Pozivamo skladatelje i izvođače da napišu projektni prijedlog u obliku kratkog eseja koji uključuje vlastito viđenje pojma „migracije“. Što za vas znači migracija? Kakvu ulogu igra u vašoj svakodnevnoj praksi? Koliko ste daleko od kuće morali otputovati da biste se bavili svojom profesijom? Kako je pandemija promijenila vašu rutinu putovanja/migracije?

U nadi da će vam ova tema biti inspirativna, želimo vam puno uspjeha pri prijavi!

 

❖ ROK NATJEČAJA – 31. SIJEČNJA 2022

Rezultati ovog javnog poziva bit će objavljeni u ožujku na stranicama festivala: www.novalisconcept.hr

 

Samo će pobjednici natječaja biti osobno obaviješteni e-poštom.

 

❖ DODATNE INFORMACIJE

Za sva pitanja ili više informacija u vezi ovog otvorenog poziva možete nam pisati na: novaliscompetition@finder.hr

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh