21.07.2023

Nadahnuta izvrsnost stvaralaštva i izvedbi za otvorenje 48. Osorskih glazbenih večeri

Druga je polovica srpnja, došlo je vrijeme i za svečano otvorenje Osorskih glazbenih večeri, održano u utorak 18. srpnja u osorskoj ex-katedrali, kako je često nazivaju, odnosno predivnoj renesansnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Osor je otvorio svoja vrata 48. put i ponovno pokazao svoju neuništivu karizmu koja u ovaj otočki gradić s tek nekoliko desetaka stanovnika privlači izniman broj znatiželjnih slušatelja s cijeloga Cresa, Lošinja, pa i kopna. Tako je i otvorenje festivala proteklo pred gotovo do zadnjeg mjesta ispunjenom crkvom.

Festival od ove godine ima novo umjetničko vodstvo; nakon što je tijekom sedam izdanja festival umjetnički kreirao Branko Mihanović, ove je godine na tu poziciju odlukom Ministarstva kulture i medija imenovan Marin Kaporelo, čije je ime posljednjih godina u javnome prostoru postalo poznato zbog njegova uspješnog rada na čelu Hrvatskoga doma Split.

Kaporelo je preuzeo i funkciju producenta festivala, no posve je sigurno da se ova manifestacija jedinstvenih, kompliciranih i često anegdotalnih tehničkih, prostornih i ljudskih resursa i kapaciteta, ne bi mogla na jednako uspješnoj razini odvijati bez podrške uhodanog tima koji čini POU Mali Lošinj (kao službeni, lokalni organizator festivala) te obitelji Marušić, potomaka osnivača festivala Daniela Marušića, a o čijem smo značaju za festival već pisali prilikom prošlogodišnjeg posjeta festivalu.

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje.

Tekst preuzet s glazbe hr.

 

Naslovna fotografija: Monika Leskovar i Festivalski oktet violončela / Osorske glazbene večeri

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh