29.11.2022

Mlada riječka skladateljica i pjevačica Linda Uran samostalno je objavila svoj album prvijenac Solo pjesme!

Djela najpoznatijih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja dobila su novo glazbeno ruho izdanjem Solo pjesme mlade skladateljice i pjevačice Linde Uran. Album sadrži čak šesnaest solo pjesama uglazbljenih na tekstove Vesne Parun, A. G. Matoša, A. B. Šimića, Dobriše Cesarića, Drage Gervasia i mnogih drugih.

Podsjetimo da je djelo Linde Uran Agent vremena, za glas i ansambl, uz djela kolegica Dore Remenar i Helene Skljarov, praizveo Cantus Ansambl na koncertu otvaranja festivala Dani Milka Kelemena u Slatini ove godine.

Iako je solo pjesma kao vrsta, od svog nastanka sve do danas, duboko ukorijenjena u repertoar klasične glazbe, ovaj album svojom originalnošću, svježinom i sveprisutnoj dualnosti unutar skladateljice same, uvelike odstupa od uspostavljenih okvira. Glazbena i karakterna šarolikost, ali i folklorni elementi čujni u korištenju istarske ljestvice, čine ovaj album posebnim. Novo izdanje Solo pjesme donosi svježinu na scenu hrvatske klasične glazbe i daje izuzetan doprinos u literaturi hrvatske solo pjesme, a važno je napomenuti kako je skladateljica, osim uglazbljenja, sama otpjevala autorske skladbe s albuma.

Linda Uran diplomirala je kompoziciju u klasi prof. Zlatka Tanodija 2019., a maturirala pjevanje 2016. u klasi prof. Zrinke Posavec. Albumu Solo pjesme prethodila je objava autorske zbirke pod naslovom Zbirka solo pjesama za glas i klavir 2019. godine u izdavaštvu Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, no zbog pandemije koronavirusa koncertna promocija zbirke predstavljena je tek krajem 2021. Nakon uspjeha zbirke, skladateljica je odlučila snimiti album s istim pjesmama. Na klaviru ju prati pijanist Stipe Bilić, a na nekim pjesama pridružuju im se violočelistica Tonka Javorović i violinistica Mia Dugandžić Marić. Cijeli album sniman je uživo u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Tonski snimatelji Deni i Damir Ključarić bili su zaduženi i za mix i mastering, a produkciju potpisuje Linda Uran.

Album možete preslušati na sljedećim online glazbenim servisima:

Spotify:

Deezer

Tidal

YouTube:

Br6LtxPafW6cMTNwLuVP98

 

Stranica izvođača

 

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh