18.02.2022

Krešimir Klarić i Lovro Stipčević dobitnici stimulacija stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda „Rudolf i Margita Matz“

Na Natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda “Rudolf i Margita Matz” koji je bio raspisan od 10. siječnja 2022. i otvoren do 28. siječnja 2022. godine u propisanom roku  pristiglo je 6 prijava.

S obzirom da su sredstva iz Fonda Natječaja „Rudolf i Margita Matz“  iz 2021. godine u iznosu od 20.000 kn ostala neiskorištena zbog činjenice da se nitko nije prijavio na raspisani predmetni natječaj,  odlučeno je da se ta sredstva prebace za 2022. g., pa tako  ukupni Fond Natječaja „Rudolf i Margita Matz“ za 2022. godinu iznosi 40.000 kn. 

Tročlano stručno Povjerenstvo koje čine Ana Horvat, Tomislav Oliver, akademik Zoran Juranić (predsjednik) pregledalo je sve materijale i zamolbe koje su pristigle za Natječaj i zauzelo stajalište da se s obzirom na kvalitetu pristiglih prijava iznos sredstava koja se mogu dodijeliti ovim Natječajem u 2022. godini u iznosu od 40.000 kuna, broj stipendija – stimulacija dodijeli dvojici kandidata u iznosima od po 20.000 kuna, jer smatra da će se upravo na takav način moći ostvariti cilj i svrha raspisanog Natječaja, a to je poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo iznimno talentiranim mladim autorima na njihovom putu i odluci u odabiru poziva profesionalnog skladatelja.

Dodjeljivanjem 2 stimulacije svaki od odabranih kandidata moći će realizirati i zaokružiti projekte predložene u svojim zamolbama uključujući i nastavak školovanja i usavršavanja.

Stručno povjerenstvo je razmatrajući sve pristigle zamolbe ustvrdilo da su priloženi radovi Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića najcjelovitiji i najbogatiji u svom obimu i izričaju, te da njihovo stvaralaštvo pokazuje najviše potencijala u daljnjem razvoju, pa je slijedom gore navedenog odlučilo dodijeliti stimulaciju u iznosu od 40.000 kn kako slijedi:

Krešimir Klarić – 20.000 kn

Lovro Stipčević – 20.000 kn

S obzirom da se na natječaj javio veći broj kvalitetnih mladih autora Stručno povjerenstvo je zaključilo da treba pozvati kandidate koji ove godine nisu dobili stimulaciju da se svakako prijave iduće godine.

Fond Matz financiran je od autorskih prava Rudolfa Matza koja su supružnici Matz oporučno ostavili HDS-u uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima, što HDS s radošću provodi.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh