06.03.2024

HDS ZAMP prebrojio sva prijavljena glazbena događanja uživo u 2023. godini

Iznenadit ćete se koliko se u Hrvatskoj svira svakog dana

Svježe prebrojani podaci Hrvatskog društva skladatelja, obrađeni u Sektoru javnog priopćavanja službe ZAMP, pokazuju da je u Hrvatskoj glazbe uživo 2023. godine bilo više nego ikad do sad.

Za proteklu je godinu HDS ZAMP obradio čak 38.043 glazbenih događanja. U njih spadaju i koncerti zabavne i ozbiljne glazbe kao i priredbe poput proslava, vjenčanja, Valentinova, dočeka Nove godine i sličnih. Od prvog do zadnjeg (a posebno zadnjeg!) dana u godini prosječno se u zemlji svakog dana na više od 104 mjesta izvodila glazba uživo.

Svi zajedno – od publike preko vlasnika prostora, organizatora glazbenih događanja i ticketing servisa do glazbenika izvođača, autora koji su im pisali pjesme i nas kojima se svakodnevno slijevaju ti podaci kako bismo temeljem prijava i uplata organizatora raspodijelili autorske honorare – imali smo najdinamičniju godinu u povijesti glazbe uživo,“ komentira Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMPa i dodaje: „Ovaj broj potvrđuje važnost glazbe u svakodnevnom životu i poslovanju svih segmenata u gospodarstvu, od ugostiteljstva do turizma i kulturne ponude zemlje. I sami smo iznenađeni količinom obrađenih podataka i odrađenog posla, sad kad smo sve to po prvi put zbrojili. Zahvaljujem svima koji su u tome sudjelovali.“

Uspješne posljedice tog rada će na svojim autorskim honorarima osjetiti svi autori glazbe i nositelji prava čija su se djela javno izvodila. Služba „zaštite autorskih muzičkih prava“ (ZAMP) godišnje te honorare isplaćuje na račune oko 10 tisuća autora iz Hrvatske i oko 130 tisuća njih iz cijelog svijeta. Njima se honorari isplaćuju preko društava za kolektivno ostvarivanje prava u njihovim zemljama, s kojima HDS ZAMP recipročno surađuje.

Obaveza organizatora glazbenog događanja je pravovremena prijava događanja i uredna dostava svih podataka, troškova i prihoda vezanih za korištenje glazbenih djela na njemu. Oni to u Hrvatskoj svake godine rade sve ažurnije i preciznije. ZAMP je tako u prošloj godini evidentirao i obradio gotovo 27 tisuća različitih priredbi, više od 8,5 tisuća koncerata zabavne i preko 2,5 tisuće koncerata ozbiljne glazbe. Od malih barova do velikih dvorana i Arena, hrvatski su i gostujući glazbenici posjetiteljima nudili široku paletu glazbe svih žanrova.

Grad u kojemu se to najviše čulo je, logično, Zagreb, a mjesec u kom se najviše sviralo i pjevalo bio je prosinac. Adventska zbivanja u njemu i proslave zadnjih dana tog mjeseca, uključujući doček Nove godine, službu ZAMP zatrpaju poslom za nekoliko sljedećih tjedana.

Tu nema iznenađenja, podaci o mjesecima i gradovima su i službena potvrda onog što je očito i „golim okom“, komentira Marčec.  „Ponosni smo na postignute rezultate, koji odražavaju naš dosljedan stav prema poslu. U njemu sudjeluju i naši terenski zastupnici po svim županijama i djelatnici koji obrađuju podatke u našim uredima. Naš rad je važan kotačić u uspješnom razvoju glazbene industrije u zemlji. Naravno, mjesta za napredak uvijek ima. Nadam se da ćemo to pokazati i u ovoj godini,“ zaključuje.

Download: Infografika

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh