25.10.2019

Dave Holland će u Zagrebu primiti nagradu Porin – Special Merit Award!

Basist, skladatelj i vođa sastava Cross Currents Trio, Dave Holland, će na koncertu 30. listopada u zagrebačkom ZKM-u primiti nagradu Porin – Special Merit Award za posebna dostignuća u glazbi. Statuu izrađenu od bračkog kamena Holland će dobiti uoči samog nastupa u Zagrebu. U ciklusu i na festivalima Jazz.hr-a već su nastupali uglednici svjetskoga glasa, dakle Hollandovog ranga, a neki od njih kao što su Ron Carter i Jean Luc Ponty dobili su i nagradu Porin – Special Merit Award.

Dobitnik nagrade Grammy, kontrabasist, bas gitarist, čelist, klavirist, gitarist i skladatelj, te voditelj big banda, Dave Holland je rođen 1946. u Wolverhamptonu u Engleskoj, a glazbom se bavi od svoje četvrte godine. Svoj prvi sastav, s kojim je svirao u lokalnim klubovima i na plesovima, osnovao je s trinaest godina. Svirao je ukulele, gitaru, bas gitaru i klavir, a kao petnaestogodišnjak je napustio konvencionalno školovanje i profesionalno se posvetio sviranju bas gitare.

Karijeru je započeo u Londonu gdje je svirao s poznatim britanskim glazbenicima poput Johna Surmana, Johna McLaughlina, Evana Parkera, Kennyja Wheelera i Johna Taylora. Svirajući u Ronnie Scott Clubu kao mladić je ostvario suradnje s američkim jazzistima koji su gostovali u Engleskoj: Joeom Hendersonom, Benom Websterom i Colemanom Hawkinsom. U tom ga je klubu 1968. slušao Miles Davis koji ga je, oduševljen izvedbama, pozvao da se pridruži njegovoj skupini u značajnom razdoblju razvoja fusiona. Holland je s velikanom snimio kultne albume koji su obilježili začetak stila: “Filles de Kilimanjaro”, “In A Silen Way”, “Bitches Brew” i “Live/Evil”. Poslije suradnje s Davisom, s kojim je svirao bas gitaru, vratio se kontrabasu svirajući u triju s klaviristom Chickom Coreom i bubnjarom Berryjm Altschulom. Od 1983. vodi vlastitu skupinu, najčešće u formaciji kvinteta, koja je povremeno mijenjala postavu i s kojim je snimio cijenjene albume.

Dave Holland je plodan skladatelj koji je za svoje sastave ili suradnje s raznim glazbenicima napisao više od 100 djela. Njegova su djela svirali ugledni jazzisti, i ne samo jazzisti, kao što su Hank Jones, Chick Corea, Joe Henderson, Steve Coleman, Cassandra Wilson, Kenny Barron, Gonzalo Rubalcaba, Dave Liebman, Sam Rivers, Anthony Braxton, Jack DeJohnette, John Abercrombie, Anour Brahem, Zakir Hussain i drugi. Cijenjen je i kao glazbeni pedagog, predavač na New England Conservatoryju, Banff Schoolu u Alberti i Kanadi i u Woodstock Creative Music Studiju. Dobitnik je počasnih doktorata na Berklee School of Music i New England Conservatoryju.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh