28.03.2022

Video-spot za Toccatu

Nedavno je predstavljen video-spot za Toccatu Vlade Sunka, u izvedbi Splitskoga gitarističkog kvarteta. Sunko, nagrađivani splitski skladatelj i dirigent te profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, svoje je djelo Toccata napisao u povodu obilježavanja desete obljetnice osnutka Splitskoga gitarističkog kvarteta.

O Toccati autor kaže: „Ovo djelo skladano je za Splitski gitaristički kvartet, u znak priznanja, kako za izvođenje hrvatskih skladatelja, posebice splitskih, tako i za njihov svekoliki doprinos predstavljanju djela hrvatskih skladatelja širom svijeta. Pri stvaranju ovog djela imao sam u vidu i njihove dokazane umjetničke afinitete i izvođačke sposobnosti. Nakana mi je bila ugraditi u djelo poletnost, svečanost te izvođačku zahtjevnost, a tome je najviše odgovarala toccata kao glazbeni oblik, u koju sam utkao elemente jazza i rock glazbe. Djelo čini pet različitih odsjeka, od kojih su dva improvizacijsko-virtuoznog karaktera, a povezuju ih zajednički motivi koji se kroz raznolika preoblikovanja sažimlju u završetku skladbe.“

Splitski gitaristički kvartet čine nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije: Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća, Martin Andrijašević i Kajo Milišić. Kvartet je osnovan 2010. godine s težnjom obogaćivanja hrvatske i splitske gitarističke scene, ali je ostvario i razvijenu međunarodnu koncertnu aktivnost. Na programu Kvarteta se, uz obrade i djela originalno napisana za ovu vrst sastava, redovito nalaze i skladbe hrvatskih autora.

Njihov spot za Sunkovu Toccatu, snimljen u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu, režirao je Matko Petrić. Tonski majstor bio je Petar Božanića za miks i obradu snimke zaduženi su bili Branko Dragičević i Goran Cetinić KoćaProducent projekta je Josip Dragnić, a pokrovitelj Grad Split. Spot se može vidjeti i na YouTube kanalu Splitskoga gitarističkog kvarteta.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh