16.12.2021

Ujedinjene umjetnosti večeras u Splitu

Večeras, 16. prosinca, u splitskoj Galeriji Meštrović održat će se promocija filma Rodinova meditacija i otvorenje izložbe fotografija nastalih tijekom snimanja filma.

Film Rodinova meditacija Ivone Vladović napravljen je prema istoimenoj skladbi Olje Jelaske za marimbu, klarinet i klavir, a Olja Jelaska bila je pak inspirirana skulpturom Augustea Rodina Meditacija, ili Unutarnji glas iz 1896. godine.

Skladba Olje Jelaske praizvedena je 2015., također u Galeriji Meštrović, prigodom otvaranja izložbe djela Augustea Rodina, na kojoj je izložena i skulptura Psiha Ivana Meštrovića. Skladbu su praizveli Ivana Kuljerić Bilić, Domagoj Pavlović i Mia Elezović. Autorica kaže da je skladba „nastavak putovanja koje sam započela suitom Meštrovićev san za flautu i klavir“ te nastavlja: „Ovo nastojanje da se kroz glazbenu kompoziciju dođe do Rodinova umjetničkog prostora bio je za mene veliki izazov. Majstori poput Rodina, koji kroz umjetničko djelo ostavljaju duboke duhovne poruke čovječanstvu, istodobno postavljaju pitanje i daju odgovor i kao da na taj način svima otvaraju pristup do onih razina gdje se nalazi dimenzija bezvremenosti i univerzalnih vrijednosti.

Autorica filma, Ivona Vladović, preuzela je, kako kaže, glavnu glazbenu ideju iz skladbe Olje Jelaske kao osnovu za scenarij svojeg filma. Film traje koliko traje i skladba i prati formu glazbenog djela, a tema filma je „osobna introspekcija te transformacija osobe kroz unutarnje iskustvo.“ Protagonistica filma je Dora Komenda, a snimatelj Luka Grgić.

Iz Galerije Meštrović ističu „odlučili smo skladbi dati vizualno ruho te tako utjeloviti muzičku ideju koja je bila podloga za scenarij. Ovim filmom početna ideja je dobila svoju konačnu formu i predstavlja zaokruženu cjelinu, a Rodinova skulptura kroz glazbu, film, fotografiju i izvedbu protagonistice filma dobiva puni izričaj svoje unutarnje i kompleksne ideje.“

U Galeriji Meštrović postavljena je i izložba fotografija Alena Marića nastalih tijekom snimanja.

Film i izložbu možete pogledati od 16. prosinca do 9. siječnja.

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh