26.10.2021

Svijet klasike: Posljednji intermezzo Berislava Šipuša

U četvrtak 28. listopada na HTV3 u 21:30 sati pogledajte emisiju Svijet klasike koja će biti posvećena operi Berislava Šipuša “Posljednji intermezzo”.

Prvi put nakon 10 godina jedno su novo hrvatsko glazbeno-scensko djelo zajednički producirali Muzički biennale Zagreb i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. U ovoj pandemijskoj 2021. bila je to opera “Posljednji intermezzo” Berislava Šipuša praizvedena 18. rujna 2021. u 4. i zadnjem bloku ovogodišnjeg “rascjepkanog” Biennala.

Prema libretu Ivana Penovića i Marine Pejnović (ujedno i redateljice koja je u inscenaciji bila ograničena protuepidemijskim mjerama, s orkestrom i fiksiranim zborom iz njega na sceni), Šipuš kao skladatelj i dirigent stvara niz dojmljivih slika iz života prvog hrvatskog avangardnog pjesnika Janka Polića Kamova.

Gusti tekst sastavljen od Kamovljevih napisa i pisama, ali i stihova njegovih suvremenika-istomišljenika Pavesea, Lorce i Celana, vodi nas kroz Kamovljev životni put u četiri europska lučka grada: Rijeku, Genovu, Marseille i Barcelonu.

Izmjenjuju se govorni tekst Kamova (glumac Karlo Mrkša) i pjev ostalih osobnosti iz njegova života, u tumačenju opernih i zabavnih pjevača (pjevačica Mia Negovetić).

U emisiji pratimo stvaranje opere kroz nekoliko faza: prvi susret skladatelja s glumcem i pjevačem uz pianino, zasebna orkestralna proba, dvije generalne probe i na kraju praizvedba pred publikom.

Kroz prizore i intervjue predstavljamo kompletnu autorsku i izvođačku ekipu ove epohalne produkcije.

Urednica, autorica, voditeljica i scenaristica je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh