17.05.2021

Sjajna atmosfera i vrhunski glazbenici obilježili Jazz.hr/proljeće MBZ Open Air!

Outdoor pozornica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu proteklih je nekoliko dana bila prepuna događanja zahvaljujući festivalu Jazz.hr/proljeće MBZ Open AirObradović-Tixier duo, sudionici manifestacije Nove nade jazza “Marjan Marjanović”, Alba&Leo, Domagoj Ralašić Home Cookin’ Jazz, Paier Valcic Quartet te Grgur Savić i Pitch Shifting Group predstavili su se zagrebačkoj publici od 11. do 15. svibnja na festivalu.

Svi koncerti festivala Jazz.hr/proljeće MBZ Open Air unatoč pandemiji bili su popunjeni, a svi nastupi održani su uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Obzirom na to da su koncerti bili na otvorenom, bilo je puno publike, a neki su zastajali i u obližnjim ulicama i slušali najbolje od hrvatske jazz dijaspore. Atmosfera na svim nastupima nadmašila je sva očekivanja. Osim publike sjajno su se zabavili i izvođači, koji nisu skrivali koliko su im nedostajali nastupi pred publikom, ali i kolege. Stigli su iz raznih dijelova Europe te su nakon godinu i pol dana imali priliku nastaviti ondje gdje su stali prije pandemije.

U sezoni u kojoj slavi svoj 30. rođendan, odmah po završetku festivala Jazz.hr/proljeće MBZ Open Air organiziranog u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb, Jazz.hr je najavio nove koncerte. Već 12. lipnja na terasi kluba Boogaloo nastupit će Ivan Kapec 5tet. To će biti ujedno i koncertna promocija albuma “Crta”, a Ivan Kapec nastupit će s bendom kojeg čine Mario Bočić, Šimun Matišić, Hrvoje Kralj i Borko Rupena. Dan kasnije nastupit će Davor Križić Experiment. Upravo Davor Križić dobitnik je nagrade “Miroslav Sedak Benčić” Hrvatskog društva skladatelja za svoj skladateljski rad na području jazza. Uz njega će nastupiti Saša Nestorović, Šimun Matišić, Joe Kaplowitz, Zvonimir Šestak i Janko Novoselić.

Lipanjske koncerte ciklusa Jazz.hr-a zatvorit će 14. 6. Bireli Lagrene u gostima kod Mate Matišića. Vrhunski svestrani gitarist svjetskoga glasa Bireli Lagrene surađivao je s uglednim glazbenicima kao što su Paco de Lucia, Jaco Pastorious, Gil Evans, Charlie Haden i John McLaughlin. Taj koncert održat će se u koprodukciji sa Zagreb Guitar Festivalom, a Bireli Lagrene dolazi u Zagreb zahvaljujući Mati Matišiću, s kojim će i zasvirati.

Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh