28.03.2022

Šetnjozvuk skladatelja na festivalu “Prix Marulić”

„Prix Marulić“, međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame, ove se godine održava 25. put. U organizaciji Hrvatske radiotelevizije te pod stalnim geslom „Starim tekstovima u pohode“, ovogodišnje izdanje održat će se na Hvaru, od 14. do 19. svibnja, a u konkurenciji festivala bit će i dokumentarno-glazbena priča iz ciklusa Oda-birano Hrvatskog radija, Prema Voloskom – Šetnjozvuk skladatelja Dalibora Bukvića. Šetnjozvuk prati stvarnu šetnju popularnim šetalištem Lungomare od Opatije do Voloskog uz skladatelja Dalibora Bukvića i njegovu glazbu, a autorice ove radiopisne priče su Iva Lovrec Štefanović i Lana Deban. Zvukovnu šetnju snimale su 2018. i montirale 2020. godine te s njom već sudjelovale na festivalu „Prix Italia“ 2021. i bile nominirane za nagradu „Prix Europa“ 2021., oboje u kategoriji Radio Music. Tekst Šetnjozvuka čitali su Ana Marija Štorga i Ivan Kojundžić, tonmajstorica je Lana Deban, a urednica ciklusa Oda-birano Iva Lovrec Štefanović.

Među temama koje su zvukovno zabilježene tijekom šetnje sa skladateljem Daliborom Bukvićem bilo je njegovo stvaralaštvo, praizvedba na Glazbenoj tribini, pitanja „radosti i sudbine“ te prošlost i sadašnjost Opatije i Voloskog. Također, kako opisuju autorice, „Bukvićev tekst koji je uglazbljen u završnome stavku, ‘Vers le ciel’ (Prema nebu), njegovog opsežnog oratorija Récits de l’autre monde (Priče s drugog svijeta) znakovito ulazi u tijek šetnje, razgovora te zvukova zabilježenih putem prema Voloskom.“

Autorice Iva Lovrec Štefanović i Lana Deban ovim su dokumentarcem nastavile svoj šetnjozvučki niz: Za raniju emisiju Odjeci Hrvatskog glazbenog zavoda osvojile su 3. mjesto na natjecanju „Prix Europa“ 2018., a s emisijom Glazbe mirogojskih tišina ušle su u najuži izbor na natjecanju „Prix Italia“ 2019. godine. Nagrađivani ciklus Oda-birano pokrenula je i osmislila prije 10 godina Iva Lovrec Štefanović. Emitira se utorkom u 18:15 na Prvom programu Hrvatskog radija (uz dostupnost u Slušaonici HR-a), a ovo će biti četvrti put da dokumentarac iz tog ciklusa sudjeluje na festivalu „Prix Marulić“. Godine 2018. autor Hrvoje Korbar ostvario je velik uspjeh osvojivši dokumentarnom pričom Mortua dulce cano treću nagradu.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh