13.12.2021

Sara Glojnarić dobitnica skladateljske nagrade Erste Bank Kompositionspreis

Dobitnica skladateljske nagrade Erste Bank Kompositionspreis za 2022. godinu naša je istaknuta mlada skladateljica pozamašnog svjetskog iskustva, Sara Glojnarić. Ova nagrada dodjeljuje se od 1989. godine i jedna je od najvažnijih nagrada za djelovanje na području nove glazbe, a dobitnike bira žiri, ove godine u sastavu skladatelja Gerda Kühra, Christiana Scheiba, umjetničkog ravnatelja festivala Musikprotokoll, te Petera Paula Kainratha, intendanta znamenitog ansambla za suvremenu glazbu Klangforum Wien.

„Kao umjetnica, Glojnarić se zalaže za slobodan i naglašen pogled, na društveno-političku preciznu mehaniku našeg suvremenog društva i, s obzirom na to, njezin skladateljski rad obuhvaća široki raspon koji u jednakoj mjeri uključuje pop kulturu i umjetničku glazbu. Multimedijski, akcionistički i ujedno uvijek utemeljen na temeljitoj ekspertizi instrumentalne sviračke prakse, kako se može čuti, primjerice, u rabijatnoj skladbi „sugarcoating“ za instrumentalne sastave – njena glazba ide do srži, virtuozna je i razvija se s užitkom između sjajno postavljenih ekstremnih točaka.“ – doznajemo iz priopćenja.

U sklopu nagrade, Klangforum Wien praizvest će skladbu Sare Glojnarić na festivalu Wien Modern, te ju izvesti na još najmanje dva koncerta u 2022. godini. Osim toga, ova nagrada će joj omogućiti objavu nove skladbe na nosaču zvuka portretnog karaktera.

 

Foto: Martin Hauser

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh