31.05.2023

Samostalni autorski koncert mlade skladateljice

Suvremeni skladatelji rijetko imaju priliku organizirati i izvesti samostalan autorski koncert pa je autorski koncert mlade skladateljice Dorotee Pavlinić održan 16. svibnja bio poseban događaj. To je prepoznala i osječka publika koja je dobro popunila prostor u holu Kulturnog centra.

Iako Dorotea Pavlinić pohađa završnu godinu diplomskog studija kompozicije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (klasa prof. art. Sanje Drakulić), već drugu godinu živi u Beogradu, gdje u sklopu Erasmus+ programa studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Draška Adžića. Ovaj je koncert stoga imao i međunarodni karakter jer su u izvedbi, uz Doroteu na klaviru, sudjelovali i njezini kolege iz Hrvatske te Srbije.

Mlada je skladateljica pripremila koncert koji se sastojao od skladbi nastalih u posljednje dvije godine napisanih za komorne sastave s klavirom te jedne skladbe napisane za klavir solo. Programske knjižice koncerta, nazvanog In Search of a Soul prema jednoj od izvođenih kompozicija, sadržavale su detaljne biografske podatke svih mladih umjetnika, dok je skladateljica tijekom koncerta opisivala i svaku od izvedenih skladbi.

Ovaj koncept vođenog koncerta bio je dobro zamišljen i izveden jer je skladateljica elokventno te sažeto opisivala okolnosti nastanka svake skladbe uz kratki opis inicijalnog poticaja za skladanje, no nije ulazila u detalje opisivanja samog skladateljskog postupka, što je publici ostavilo prostora i za vlastiti doživljaj onoga što su čuli.

 

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Tekst preuzet s portala Glazba hr.

 

Foto: Foto Anita

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh