11.09.2019

Reason to smile: drugi autorski album 15-godišnjeg glazbenog virtuoza Frane Živkovića

Petnaestogodišnji glazbenik, skladatelj, aranžer i dobitnik HDS-ove stipendije “Rudolf i Margita Matz” – najpoznatiji široj javnosti samo pod umjetničkim imenom FRANO, objavio je svoj drugi album autorske glazbe pod nazivom “REASON TO SMILE”.

Ovo izdanje prava je poslastica za ljubitelje instrumentalne akustične glazbe. Dječak koji je već sa osam godina doživio ovacije i digao veliku dvoranu Vatroslava Lisinskog na noge, sad kao mladić opet oduševljava zrelošću i očaravajućom izvedbom svojih skladbi na akustičnoj gitari zahtjevnom fingerstyle tehnikom.

Skladbe s ovog albuma nastale su posljednjih nekoliko godina u pauzama od vrlo napornih školskih obaveza. Naime, Frano je ove godine, u dobi od 14 godina, maturirao pri teoretskom odjelu srednje glazbene škole dirigirajući vlastitu skladbu “I Know Why”, čija se instrumentalna verzija nalazi na prvom mjestu ovog izdanja. Na albumu slijede “Music Highway”, skladba nastala tijekom putovanja istomenim autoputem koji spaja Memphis sa Nashvilleom i posvećena je Franinom idolu Tommy Emmanuelu, zatim “Reason To Smile”, skladba po kojoj je album dobio ime, nastala iz želje da se publici barem na nekoliko minuta skrene pažnja sa svakodnevice i vrati joj osmijeh na lice. Svaka od skladbi na albumu nosi posebnu priču, tako je “Dare to Dream”, nastala u potrebi da se ukaže na školski bullying i istakne položaj drugačijih, izvedba skladbe “Waterfall” zorno dočarava slapove Plitvičkih jezera, “The Lone Dragon” je instrumentalna priča o dječaku i njegovom prijatelju iz mašte, a “Sunset Is Her Favourite Colour” skladba o majčinoj ljubavi. Franina glazba nastaje pod utjecajem klasičnih skladatelja i suvremenih glazbenika kao što su Ennio Morricone, Tommy Emmanuel, Chet Atkins, John Scofield, Pat Metheny pa je tako “The Man With No Name”  inspirirana filmovima Sergia Leonea i glazbom Ennia Morriconea, a “Uncle Chester”, posvećena Chesteru (Chet) Atkinsu, gitarističkom velikanu, producentu i čovjeku najzaslužnijem za popularizaciju fingerstyle glazbe. Skladba “Light” potvrđuje pravo bogatstvo zvuka jednog instrumenta i dolazi u dvije verzije, u solo akustičnoj te uz tamburaški orkestar i poziva svjetlost u našim srcima na pozitivne misli i djela. Suradnja s Tamburaškim Orkestrom OGŠ “Kontesa Dora” i Tamburaškim društvom “Dora Pejačević” iz Našica zabilježena je i u video spotu.

Za odličan zvuk albuma, koji je masteriran u Luke’s Room, Los Angeles, USA, zaslužan je Marc DeSisto, koji je radio radio na albumima planetarno popularnih izvođača kao što su: U2, Mark Knopfler, Aretha Franklin, Blondie, Pink Floyd, Sheryl Crow, The Who itd. lista je poduža, a uključuje i soundtrack za film Bodyguard, s Kevinom Costnerom i Whitney Houston u glavnim ulogama.

Prvi autorski album “It’s a Secret” ovaj mladi glazbenik objavio je sa samo deset godina, a također je i dobitnik nagrade Hrvatskog društva skladatelja “Rudolf i Margita Matz” za mlade skladatelje. Frano nastupa diljem svijeta kao samostalni izvođač, već sada broji više od 250 koncerata u 14 zemalja, a otvarao je koncerte svjetskih zvijezda poput 2Cellos, Zucchero, Manfred Mann, Keifer Sutherland, John Scofield, Kool & The Gang i drugih te je gostovao na europskim turnejama Tommy Emmanuela i Al di Meole.

Album “Reason to smile” dostupan je u fizičkom obliku CD-a, digitalnog downloada i preslušavanja na svim svjetskim glazbenim servisima, te notnog i tablaturnog zapisa u obliku knjižice na web adresi  www.frano.tv/music

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh