18.06.2021

Putovi hrvatske glazbe – Pogledi umjetnika: muzikologinja i pjevačica Katarina Livljanić, pijanist i skladatelj Matej Meštrović, petak 18. 06. HR3 11-13

Pogledi u prošlost, pogledi u aktualne projekte i promišljanja novih mogućnosti temat su 21. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe koja u svojoj pretposljednjoj emisiji ugošćuje muzikologinju i pjevačicu Katarinu Livljanić te pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića.

Uz aktualnost nagrade “Josip Andreis” za intrigantni projekt “Barlaam & Josaphat” objavljen na nosaču zvuka uz e-knjigu, te koji uz brojne projekte i istraživanja potvrđuje posvećenost međunarodnoj promociji i promicanju rane hrvatske glazbe, u telefonskom razgovoru  Katarina Livljanić nam pojašnjava preplitanja tragova u spomenutome projektu o Barlamu i Jozafatu, o bloku rane glazbe koja se vraća na festival Glazbene večeri u Sv. Donatu, te o razlikama pedagoške prakse u Parizu i Baselu gdje je od jeseni prošle godine profesorica Livljanić preselila svoju bazu uz rad na znamenitoj ustanovi “Schola Cantorum”. Razgovor smo snimili uoči koncerta kojim će u Hrvatskom glazbenom zavodu Katarina Livljanić uz pijanista Danijela Detonija u subotu predstaviti još jedan zanimljiv program neočekivanih poveznica pariške kabaretske scene početka prošlog stoljeća koja se nadahnjivala srednjovjekovnom glazbom.

Drugi dio emisije vodi nas u svijet mašte pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, čiji je prošlogodišnji album “Piano Waves” proglašen albumom godine na portalu Solopiano.com, a iduće će subote dobiti svoj koncertni zvuk u ciklusu Lisinski Atrium u Zagrebu. Uz ulomke s albuma, vraćamo se i u prošlost Muzičkog biennala Zagreb 1993. kada je Matej Meštrović ostvario projekt “In Ripples”.

 

urednica i voditeljica Iva Lovrec Štefanović

petak  18.06. HR3 11-13

Nakon emitiranja dostupno na  linku.

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh