03.02.2020

Promocija Monografije “Nima vaki testamenta” – Biografija Ljube Stipišića Delmate

Zaklada Ljubo Stipišić Delmata, HNK Split i
Društvo hrvatskih književnika – ogranak u Splitu
pozivaju vas na svečano predstavljanje monografije
HERCI GANZA
NIMA VAKI TESTAMENTA
– BIOGRAFIJA LJUBE STIPIŠIĆA DELMATE
u foyeru HNK Split 11. veljače 2020. (utorak) u 18 sati.

Na predstavljanju koje će moderirati
predsjednik splitskog ogranka DHK SINIŠA VUKOVIĆ, o monografiji će govoriti:
upravitelj Zaklade Delmata mr. sc. IVAN PEHAR,
akademski slikar JOSIP BOTTERI DINI,
ZLATAN STIPIŠIĆ
i autorica HERCI GANZA.
Okupljene će pozdraviti intendant HNK Split SREĆKO ŠESTAN.
U programu će sudjelovati ženska klapa Luše te će se premijerno prikazati film o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića.
Radujemo se vašem dolasku!

POZIVNICA SPLIT

******************************************************************************************************************

Svečano predstavljanje monografije
HERCI GANZA
NIMA VAKI TESTAMENTA
– BIOGRAFIJA LJUBE STIPIŠIĆA DELMATE
održat će se u Domu kulture Zvonimir u Solinu 12. veljače 2020. (srijeda) u 19 sati.

Na predstavljanju koje će moderirati
predsjednik splitskog ogranka DHK SINIŠA VUKOVIĆ, o monografiji će govoriti:
upravitelj Zaklade Delmata mr. sc. IVAN PEHAR,
VLADO SUNKO,
akademski slikar JOSIP BOTTERI DINI,
ZLATAN STIPIŠIĆ
i autorica HERCI GANZA.

Okupljene će pozdraviti ravnatelj Ustanove mo. Tonći Ćićerić. U programu će sudjelovati Vokalisti Salone te će se premijerno prikazati ulomak iz filma o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića.

POZIVNICA SOLIN

***************************************************************************************************************

 

Herci Ganza: Nima vaki testamenta – biografija Ljube Stipišića Delmate
Izdavač Zaklada Ljubo Stipišić Delmata monografijom Nima vaki testamenta autorice Herci Ganza želi se zahvaliti, pokloniti i donekle odužiti predanom, marljivom vizionaru i plodnom stvaratelju čuvaru-zaštitniku dalmatinskoga entiteta i identiteta Ljubi Stipišiću Delmati.
Ljubo Stipišić posvetio je život delmatskoj grudi povišću pritrujenom, očuvanju izvorne dalmatinske pisme koju je dopratio do vrata UNESCO-a, ali i ovdašnje riči, misli, načina života. Opus Ljube Stipišića svojevrsna je narodska povist ovoga podneblja zapisana stihovima, riječima, notama i bojama.
Ova biografska monografija enciklopedijskoga formata na 380 stranica podijeljena je na osam tematskih cjelina. Većinu knjige, prvih šest poglavlja, kronološki predstavlja Delmatin životopis od hvarskih korijena i djetinjstva, toplih obiteljskih priča preko zova muza koje su ga od pravnih nauka odvele u svijet umjetnosti kojoj je ostao predan cijeloga života. Sedmi dio knjige obuhvaća aktivnosti Delmati u čast organizirane post mortem, dok u posljednjem poglavlju donosimo pregled njegovog djelovanja po umjetničkim opusima dajući uvid za daljnje istraživanje i iščitavanje svima koje će Ljubo Stipišić Delmata potaknuti i infetati svojim unikatnim testamentom. Na njenom je kraju bogato kazalo s 1000 imena ljudi, klapa, zborova i ostalih glazbenih sastava te institucija.
Intrigantnom tekstu pisanom fluidnim i razumljivim stilom dominira pripovjedačka nit autorice Herci Ganza koja bogatu kronologiju dinamizira brojnim i raznovrsnim reflektorima sjećanja i emocija Ljubine obitelji, prijatelja i suradnika, zasebnim pričama, anegdotama, osvrtima te zapisima iz stručnih i novinskih tekstova i tako gradi cjelovitu sliku svestranog genija Delmate.
Posebnu privlačnost knjizi daje bogati grafički dizajn grafičke urednice Tanje Stipišić s dvjestotinjak fotografija  i 130 raznih grafičkih sadržaja (dokumenata, memorabilija osobne vrijednosti, artefakata, faksimila notnih zapisa i rukopisa, naslovnica knjiga, omota nosača zvuka) te 50-ak reprodukcija Stipišićevih umjetničkih slika.

Iz recenzija:

Ta je dokumentirana priča o Ljubi Stipišiću tako znalački „otkana u jednom komadu“ da se blagonaklonu čitatelju mjestimice može učiniti da je zapravo „izašao iz teksta“ i na njegovim rubovima osluhnuo suptilne vibracije struna ne samo tuđih, već i vlastitih sjećanja na Ljubu Stipišića. izv. prof. dr. sc. Daniel Miščin

Ova knjiga, osim estetskog užitka, potiče na razmišljanje i osluškivanje naslućenoga, ali u mjeri koja ne zamara. (…) Pretakanje iz jednoga u drugo koje briše granice možemo doživjeti kao skladbu koja nas svojim pjevom nadahnjuje i drži budnima. Vlado Sunko, red. prof.

Ova knjiga pruža čitatelju uvid u kompleksnost ovog umjetnika i potiče nas na što bolje poznavanje njegovih djela. U knjizi su navedeni brojni Stipišićevi suvremenici, od pjevača, preko književnika, skladatelja, kulturnih djelatnika, muzikologa, pa je i s te činjenice knjiga vrijedna za kulturnu povijest razdoblja u kojem je Ljubo Stipišić Delmata živio i djelovao. izv. prof. Josip Botteri Dini, akademski slikar

**
Ovo reprezentativno izdanje može se naručiti na br. mobitela 098 332 110, 098 49 97 00 ili na e-mail ivan.pehar@icloud.com, mirko.dindic@gmail.com ili kupiti na jednoj od brojnih promocija koje će se organizirati diljem Hrvatske tijekom 2020.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh