18.03.2021

Preminuo pjesnik i tekstopisac Namik Tarabić

Autor brojnih hitova i pjesnik Namik Tarabić preminuo je 17. ožujka nakon duge bolesti u 71. godini u Sarajevu.

Rođen 1. srpnja 1950. godine u Kladnju, još 1968. godine došao je u Zagreb u kojem je živio i stvarao preko 35 godina te ostvario zavidnu karijeru pišući hitove za najpopularnije izvođače bivše države. Prijelomna godina u njegovoj karijeri bila je 1973. kad je upoznao Đorđa Novkovića s kojim je od tada pa do njegove smrti napisao velik broj hitova.

Prva u nizu uspješnica bila je pjesma Jesen u vrtu mom koju je uglazbio upravo Đorđe, a otpjevala Lidija Percan. “To što ne robuje postojećim pravilima i akademstvu te posjeduje jedan specifičan izraz i šarm ključ je njegovog uspjeha”, rekao je za njega Đorđe Novković. Osim s Novkovićem, Tarabić je surađivao i s drugim značajnim hrvatskim skladateljima popularne glazbe: Đelom Jusićem, Zrinkom Tutićem i Raymondom Ruićem.

Neki od njegovih najvećih hitova su: Još i danas teku suze, Sve su se laste vratile s juga, Huanita, Jedan mladić živi sam, Tiho, tiho moje srce. Njegove stihove pjevali su Mišo Kovač, Tomislav Ivčić, Doris Dragović, Vlado Kalember, Nedžad Salković, Džo Maričić Maki, Dalibor Brun i mnogi drugi.

Samozatajan i neobičan autor, složit će se mnogi, pisao je pjesme u kojima su ljubav, vjera, nada i solidarnost glavne teme. Njegove pjesme bile su pitke, recitativne, u ritmu prikladnom za zabavnu glazbu. Neki od najvećih hitova koje je napisao objavljen su na kompilacijama Croatije Records: Gori, gori srce moje, U ime ljubavi, U ime ljubavi 1, 2 i 3, Hit kolekcija. Objavio je i nekoliko zbirki pjesma – Mjesečeve suze, I ljubav je na određeno vrijeme, Dal’ se sjetiš nekad mene.

Ljudskost, toplina, iskrenost i nježnost u njegovim stihovima ocrtavali su i karakter ovog velikog tekstopisca i pjesnika čiji će pjesme ostati trajno glazbeno bogatstvo.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh