03.11.2021

Preminuo Marko Poklepović

U utorak, 2. studenoga, u 79. godini života preminuo je glazbenik i skladatelj Marko Poklepović, dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja.

Marko Poklepović rođen je 16. prosinca 1942. u Milni na otoku Braču. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu te stekao prva glazbena iskustva svirajući rog u mjesnoj limenoj glazbi. Godine 1957. primljen je u vojnu muzičku školu u Vukovaru gdje je učio klarinet i violončelo. Nakon završetka škole svirao je u vojnom puhačkom orkestru u Sisku, gdje je završio i Srednju muzičku školu Fran Lotka. Od 1964. do 1967. godine svirao je saksofon i klarinet u vojnom zabavnom orkestru u Delnicama, a vodio je i dječji zbor te pjevački oktet. Godine 1967. dolazi u Zagreb u Vojni orkestar Zagreb gdje također svira klarinet i saksofon, a dvije godine kasnije diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stekao naziv nastavnika muzičkog odgoja. Godine 1991. priključio se Puhačkom orkestru Hrvatske vojske u Zagrebu i bio njegovim članom do umirovljenja 1998. godine, do 1994. kao saksofonist, a poslije — na prijedlog stručnog savjeta orkestra i šefa dirigenta Mladena Tarbuka — na dužnosti predvodnika Orkestra. Bio je stručni suradnik Hrvatskog sabora kulture i član stručnog povjerenstva te selektor na susretima najboljih amaterskih puhačkih orkestara. Kao stručni suradnik Centra za kulturu Trešnjevka sudjelovao je u ocjenjivanju puhačkih orkestara grada Zagreba.
Njegov opus uključuje skladbe za puhački orkestar, big band i simfonijski orkestar, djela za mješoviti zbor i klape, dječje zborove, sakralne skladbe, kao i velik broj obradbi hrvatskih tradicijskih i sakralnih pučkih pjesama.

Posljednji ispraćaj Marka Poklepovića održat će se u njegovoj rodnoj Milni na otoku Braču u petak, 5. studenoga u 14 sati.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh