27.08.2021

Preminuo Jure May Stanić

Skladatelj i tekstopisac Jure May Stanić preminuo je u četvrtak, 26. kolovoza, u 66. godini života. Tijekom svoje autorske karijere, surađivao je s mnogobrojnim glazbenicima, a jedna od najznačajnijih suradnji bila je ona s Oliverom Dragojevićem. Zajedno su surađivali na pet studijskih albuma te na mnogobrojnim hitovima poput Pismo moja, Ispod sunca zlatnoga, Moja tajna ljubavi, Pred tvojim vratima, Tko sam ja da ti sudim, Ajde zbogom, Prije svitanja

Stanić je rođen u Splitu, 4. svibnja 1956. gdje je završio gimnaziju i nekoliko godina studirao na Pedagoškoj akademiji. Skladateljskim radom počeo se baviti 1980., a već naredne godine imao je debitantski nastup na Splitskom festivalu sa skladbom Ivane moj, koja je osvojila prvo mjesto prema odabiru stručnog žirija. Godinu dana kasnije, na Zagrebfestu osvaja priznanje za pjesmu Vrijeme je za uspomene Ovi uspjesi utrli su put daljnjem skladateljskom opusu koji sadrži više od dvije stotine skladbi. Osim skladanja, bavi se i pisanjem tekstova za pjesme.

Sudjelovao je na većini festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj, Splitskom festivalu, Melodijama hrvatskoga Jadrana, Zadarfestu, a surađivao je s eminentnim aranžerima i producentima kao što su Nikša Bratoš, Damir Dičić, Stipica Kalogjera, Remi Kazinoti, Mirko Krstičević, Zlatko Tanodi i dr.

Nagrade: 1. nagrada stručnog žirija za skladbu Ivane moj, Festival zabavne glazbe, Split (1981.); priznanje Saveza kompozitora Jugoslavije za skladbu Vrijeme za uspomene , Festival Zagreb (1982.); 1. nagrada stručnog žirija za skladbu Perlo moja, Festival zabavne glazbe, Split (1984.); nagrada za najbolji aranžman, 2. nagrada žirija, 3. nagrada publike za skladbu Pred tvojim vratima, Melodije hrvatskog Jadrana (1996.); 1. nagrada publike za skladbu Ispod sunca zlatnoga, Melodije hrvatskog Jadrana (1997.); apsolutna pobjeda na festivalu sa skladbom Ispod sunca zlatnoga, Međunarodni festival Verona (1998.).

Za života nije dočekao objavu svog samostalnog albuma „Nijanse“ na kojem Stanićeve pjesme izvode velika glazbena imena poput GibonnijaVlatka StefanovskogMiroslava TadićaGabi Matije DedićaLee DekleveStjepana Hausera i drugih. Objava albuma očekuje se krajem godine.

 

Informacije o posljednjem ispraćaju objavit ćemo naknadno.

 

Foto: Neja Markičević

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh