14.02.2024

Preminuo Duško Tambača

U utorak, 13. veljače, u 78. godini napustio nas je Duško Tambača, skladatelj, melograf, obrađivač, glazbeni pedagog, klapski voditelj te redovni član HDS-a.

Odrastao je u Splitu, gdje je stekao klasično gimnazijsko i glazbeno obrazovanje. Od 1968. do danas utemeljio je i bio glazbenim voditeljem čak 42 klape svih kategorija, među kojima i niza najpoznatijih kao što su LučicaBrodosplitCambiTrogirFilip DevićOmišPuntarŠufit i dr.

Prvi je prepoznao iznimne vrijednosti i ljepotu ženskog klapskogpjevanja zalažući se i postigavši njegovo današnje uvažavanje i potpunu afirmaciju.

Kao skladatelj Tambača je crpio glasove iz tradicije a takve prepoznaje osobito u čakavskom vrelu pjesnika svoje sredine, čije stihove (često antologijske) uglazbljuje. Među njima su Drago Ivanišević (Ka’smo zdigli crjenu kapu na sikiruSudamjaMoj didMaslinaČa vridi …), Marin Franičević (Prid didovom slikon), Jure Franičević–Pločar(Zeleni škoju,..), Joško Božanić (Perušće besid), Drago Štambuk (Meu Namin), Ljubo Stipišića–Delmata (Rod delmatski išće glase priko grebi), Vinko Nikolić (Dolac) i osobito Jakša Fiamengo (Zemljo moja, kruhu blagoslovljenRebatiju ureKal falkuša priko sna zajidriParce mihi Domine …, Otvori mi svoje dvoreNa podan Merjana …).

Od 1973. do 2014. godine na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu dobitnik je čak 18 prvih nagrada žirija i publike, što ga čini najtrofejnijim klapskim skladateljem, a velik broj njegovih skladbi dio je standardnog klapskog repertoara.

U svom melografskom angažmanu zabilježio je oko 400 pučkih napjeva diljem Dalmacije, pretežito na širem splitskom području i okolnim otocima, a uglavnom ih je sam četveroglasno obradio. Mnoge od tih obrađenih pjesama redovito su na klapskomrepertoaru, primjerice Pismo moja hrli tamoSa izvoraJa odlazim dragaZa ribaraGrlice moja mila …

Skladateljski afinitet pokazivao je i u segmentu sakralne glazbe (Oče našAve MariaOdazivam se Isuse …). Obradio je i veći broj marijanskih, adventskih te božićnih napjeva Dalmacije. Redoviti je sudionik na festivalu Cro Patria Hrvatske glazbene mladeži u Splitu kao i na večerima Klape Gospi Sinjskoj u Sinju. Pisao je i zabavnu glazbu i dalmatinsku šansonu te obradio šezdesetak naslova.

Za svoj doprinos i zasluge u Hrvatskoj glazbenoj i tradicijskoj kulturi dobio je brojna priznanja. Kao glazbeni voditelj sa svojim je klapama dobio više od 70 nagrada i snimio veliki broj nosača zvuka. Odlikovan je redom Danice hrvatske sa likom Marka Marulića, nagrade grada Splita s klapom Lučica, Hrvatske glazbene unije, Omiškog festivala dalmatinskih klapa,  “Franjo Ksaver Kuhač” Hrvatskog društva skladatelja za životno djelo i dr.

Bio je član Hrvatskog društva skladatelja, Matice hrvatske i Hrvatske glazbene unije.

Posljednji ispraćaj Duška Tambače bit će u četvrtak 15. veljače u 13 sati na šibenskom groblju Kvanj.

Foto: Vlade Zemunik, FDK Omiš

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh