20.01.2022

Praizvedbe djela hrvatskih skladateljica u Berlinu

Jedan festival, dvije radijske postaje i obilje glazbenih otkrića – tako se ukratko predstavlja festival berlinski festival Ultraschall, festival nove glazbe koji organiziraju radijske postaje rbbKultur i Deutschlandfunk Kultur. Njihova je misija predstaviti trenutačna strujanja u suvremenoj glazbi i kulturi, koncertima standardnih, ali i neuobičajenih sastava, djelima etabliranih skladatelja, ali i praizvedbama djela mladih autora – a ovogodišnje praizvedbe djela su hrvatskih skladateljica! Riječ je o Mireli Ivičević i Sari Glojnarić, mladih hrvatskim skladateljicama i članicama HDS-a koje su skladateljski put počele u Hrvatskoj, a danas su već snažno međunarodno etablirane.

Na ovogodišnjem izdanju Ultraschalla dva su djela Mirele Ivičević, kojoj je ovaj festival 2019. posvetio „portretni“ koncert. Ova Splićanka koja živi u Beču i koja svoj rad opisuje kao „istraživanje refleksivnog i subverzivnog potencijala zvuka“ godine 2021. dobila je uglednu Nagradu Glazbene zaklade „Ernst von Siemens“.

Danas, 20. siječnja, Simfonijski orkestar Berlinskog radija i dirigent Bas Wiegers na Ultraschallu praizvodi revidiranu inačicu skladbe Black Moon Lilith. Skladba je praizvedena na MBZ-u 2019. u Zagrebu, a autorica ju je sada preradila, no ona ostaje „feministički hommage Lilit, neuračunljivoj, neukrotivoj, divljoj, nepatvorenoj“.

U subotu, 22. 1., mladi berlinski ansambl LUX:NM praizvodi skladbu Heart Core Mirele Ivičević. Skladbu je napisala baš za ovaj ansambl, a naslovom ukazuje na težište svojeg interesa u skladateljskom procesu, na pitanje „kako se ovi instrumenti mogu naći ‘na pola puta’“, dok organizator najavljuje da se radi o djelu koje se bavi „glazbenom empatijom.“

Sara Glojnarić skladateljski je put započela u Zagrebu, kao i Mirela Ivičević, a nastavila ju studijem u Stuttgartu. U svojem se radu često bavi pop-kulturom, nostalgijom i društveno-političkim pitanja vezanima uz nju. Najnoviji veliki uspjeh autorice je Skladateljska nagrada Erste Bank za 2022. godinu

Na festivalu Ultraschall Sara Glojnarić sudjeluje u kolaborativnom projektu The New Recherche: ansambl Recherche razvijao je nova djela sa skladateljima Hannesom Seidlom, Sarom Glojnarić i Charlesom Kwongom i sklopio u cjelinu, na temu gentrifikacije, koju će praizvesti u petak, 21. siječnja.

Sara Glojnarić pritom se predstavlja djelom The Future Will be Better Tomorrow, koji naziva video-mockumentary: s dvoje članova ansambla snimila je glazbeni film o mjestu Zeitz, jednom od „izgubljenih gradova“ nekadašnje DDR te u njemu spojila fikciju i dokumentarni pristup, s naglaskom na „utopijske, čak romantične mogućnosti radikalnog preokreta primjenom kulturnoga kapitala“, a u filmu se čuje i glazba kolega iz kolaborativnog projekta, Hannesa Seidla i Charlesa Kwonga.

Cjelokupni program festivala Ultraschall, s naznakom radijskog prijenosa za pojedine koncerte možete pronaći na poveznici.

 

Foto:

Mirela Ivičević (Foto: Rui Camilo)

Sara Glojnarić (Foto: Martin Hauser)

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh