22.02.2023

(Pra)izvedbe djela Dalibora Grubačevića i Dubravka Palanovića u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije

Čak dvojica naših uvaženih članova doživjet će (pra)izvedbe svojih djela na koncertu OFF ciklusa Zagrebačke filharmonije, ovog petka, 24. veljače u 19:30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Alana Bjelinskog koncert će otvoriti etablirana uspješnica Suita iz Hrvatske Dubravka Palanovića, nakon čega će tubist-viruoz, solist orkestra, Krunoslav Babić, praizvesti novonapisani Koncert za tubu i orkestar Dalibora Grubačevića.

Grubačević je inače istaknuti filmski skladatelj zavidne međunarodne karijere, tako da s posebnim zanimanjem očekujemo premijeru njegova novog koncertantnog djela. Finale koncerta donosi partituru iz filmskog serijala Harry Potter legendarnog skladatelja filmske glazbe Johna Williamsa, kojeg mnogi smatraju glazbenim kraljem Hollywooda.

„Na poticaj Krunoslava Babića, prihvatio sam se skladanja koncertnog djela za tubu i orkestar, jer je tuba često zapostavljena kao solistički instrument. Prvotna ideja bila je napisati skladbu duljine do dvanaest minuta, ali su na kraju nastala četiri stavka od sveukupno 20 minuta. Želio sam napisati glazbu koja je karakterna, melodijska, pitka, ali nikako banalna. Nisam se ograničavao formom, a isto sam tako želio tubu približiti slušatelju kao instrument koji može biti vrlo liričan, nježan, a s druge strane epski i dramatičan“, rekao je Grubačević o svom djelu.

Prvi koncert za tubu napisao je daleke 1954. godine Englez Ralph Vaughan Williams. Koliko tuba kao instrument divnih zvučnih boja, neslućenih mogućnosti i nesvakidašnjih fascinantnih tonova dubokih registara može biti izazov skladateljima, pokazat će nam i ovaj Koncert za tubu.

Ovim je koncertom korpus hrvatske klasične glazbe obogaćen za još jedno umjetnički vrijedno i atraktivno glazbeno ostvarenje.


Ovog nas petka, stoga, očekuje po mnogočemu nezaboravna večer u Lisinskom koju ne treba propustiti!

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh