07.06.2023

PET DJELA ZA 50. ROĐENDAN Reprezentativna retrospektiva opusa Vjekoslava Nježića, jedne od najzanimljivijih osobnosti na hrvatskoj autorskoj sceni danas

U ciklusu autorskih večeri koje Hrvatsko društvo skladatelja redovito posvećuje istaknutim osobnostima hrvatske autorske scene, u ožujku smo pozdravili pijanista i skladatelja Matiju Dedića, a sada u lipnju – već sljedećeg utorka 13.6. – dočekujemo skladatelja, producenta i glazbenog pedagoga Vjekoslava Nježića!

Koncert se održava u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00 sati.

Potekao iz znamenite klase Stanka Horvata s Muzičke akademije u Zagrebu, pozornost je izazvao još za studentskih dana. Pripada prilično brojnoj i vrlo zapaženoj skupini hrvatskih skladatelja srednje generacije.

Paralelno zainteresiran za glazbenu tehnologiju, početkom tisućljeća usavršavao se na Fakultetu za umjetnost, medije i tehnologiju u Hilversumu u Nizozemskoj. Posvećen profesorskom pozivu, danas vodi klasu elektroničke kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Široj javnosti poznat je i kao glazbeni producent s mnogim izdanjima i brojnim Porinima. Posljednji, četvrti, primio je ove godine za produkciju najboljeg albuma klasične glazbe. Veliki znalac na području instrumentacije, kao i akustike, osebujnim i osobnim pristupom ostvario je zapaženi opus snažnoga autorskog pečata za koji je primio mnoge nagrade.

Njegove skladbe izvode najistaknutiji solisti, orkestri i ansambli, a dva upravo takva nositelji su i njegova autorskog koncerta: Zagrebački kvartet saksofona u sastavu Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek te Cantus Ansambl, u različitim formacijama, pod vodstvom maestra Berislava Šipuša.

Autorsku večer otvorit će nagrađivana uspješnica, rani i rado izvođeni Springtime u izvedbi Ivana Novinca na violini i Janka Frankovića na violončelu. Slijedi ga Septet za neobičnu kombinaciju sedam glazbenika (flauta, klarinet, trombon, klavir, udaraljke, viola i kontrabas), nastao 2013. na narudžbu Muzičkog biennala Zagreb.

Mnogi će sa zanimanjem dočekati Jakovljev san, zapaženu kompoziciju za kvartet saksofona i elektroniku, nadahnutu prizorom iz Knjige Postanka, posvećenu Zagrebačkom kvartetu saksofona. Članovi toga našeg velikog ansambla ističu kako ih s Vjekoslavom veže suradnja u ulozi skladatelja, ali i producenta. S veseljem dočekuju novu izvedbu djela koje su vrlo često izvodili “kao reprezentativni primjer hrvatske glazbe za kvartet saksofona u zemlji i u inozemstvu”.

Vremenom nastanka u blizini te kompozicije nalazi se i skladba Edo 2006 – Triangulum za ansambl i sintetizator zvuka, potaknuta višegodišnjim kontaktima sa skladateljem i inovatorom Zoranom Šćekićem te njegovim dostignućima na polju teorije glazbe.

Završetak koncerta rezerviran je za praizvedbu: Diptih za klavir, elektroniku i komorni ansambl, novo djelo u kojemu će se kao solistica na klaviru Cantus Ansamblu pod vodstvom maestra Šipuša pridružiti naša ugledna pijanistica Katarina Krpan.

Uoči praizvedbe Katarina izjavljuje kako se veseli koncertu, nastupu s Cantus Ansamblom i praizvedbi. I u ovoj skladbi ona prepoznaje konstante Nježićeva skladateljstva, prvenstveno stalnu zaokupljenost promišljanjem glazbenog vremena. No, tvrdi, skladba će, čak i za dobre poznavatelje Vjekoslavova opusa, predstavljati – iznenađenje! “Zapis je kao i uvijek vrlo jasan, no samo prividno jednostavan… Vrijeme, pokušaj zaustavljanja istog, izražena emocionalnost… Neću puno otkrivati, zaista sam počašćena da ću imati priliku predstaviti Vjekino novo djelo”.

Pa ako i to nije dovoljno, maestro Berislav Šipuš kao poziv na koncert među ostalim kaže: “Svaki susret s Vjekoslavom Nježićem je iznenađenje, lijepo i pravo… jer, ne znam(o) što nas čeka, jer ne znamo koja će to glazba biti, ona koja sada stiže iz njegovog uma, razuma i srca… Ali, zapravo, samo neka stiže…”.

Koncert se održava u svjetlu vijesti o tome kako je Vjekoslav Nježić preuzeo ulogu rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije, što znači da ga kroz naredne dvije sezone očekuje skladanje još dviju novih kompozicija za ansamble HRT-a.

Za sve zainteresirane ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu na e-mail komunikacije@hds.hr. A za sve druge dobra je informacija da će Hrvatska radiotelevizija snimati autorski koncert Vjekoslava Nježića te ga naknadno emitirati u svojemu programu.

Katarina Krpan, pijanistica, u povodu koncerta i praizvedbe skladbe Diptih za klavir, elektroniku i komorni ansambl:

 Silno se veselim koncertu u povodu Vjekinog rođendana. Prvi i najvažniji razlog svakako je praizvedba Diptiha za klavir, elektroniku i komorni ansambl. Tijekom posljednjih mjeseci Vjeko je razmišljao o raznim idejama, naravno, kod Vjeke je uvijek prisutna ta konstanta promišljanja vremena, no ono što je izronilo kao Diptih bilo je iznenađenje… zapis je kao i uvijek vrlo jasan, no samo prividno jednostavan… vrijeme, pokušaj zaustavljanja istog, izražena emocionalnost… Neću puno otkrivati, zaista sam počašćena da ću imati priliku predstaviti Vjekino novo djelo kao i nakon dosta godina ponovno surađivati s Cantus Ansamblom i dragim prijateljem Berislavom Šipušem. Divno se naći na sceni uz stare prijatelje i kolege, jedino ne znam kad prije je došlo tih 50?! Želim od srca sretan rođendan dragom Vjeki, još puno veselja i dobre glazbe!

Članovi Zagrebačkog kvarteta saksofona u povodu nove izvedbe skladbe Jakovljev san za kvartet saksofona i elektroniku:

 Naša suradnja s Vjekoslavom Nježićem započela je za vrijeme snimanja CD-a Zagrebačkog kvarteta saksofona s pijanistom Itamarom Golanom, na kojem je Vjeko bio producent. Tada je dogovorena kreacija djela za kvartet saksofona koja je rezultirala Jakovljevim snom, nježnom i eteričnom skladbom koja je svojim delikatnim intonacijskim slogom bila svojevrsni tehnički izazov za saksofone, a rezultirala je uspješnim prijemom kod publike te smo je često izvodili kao reprezentativni primjer hrvatske glazbe za kvartet saksofona u zemlji i u inozemstvu.

Berislav Šipuš ispred Cantus Ansambla u povodu koncerta:

Putujući s Cantus Ansamblom od 2001. godine do danas, na tom smo putu susretali svakakvih čudnih ljudi, netko bi možda čak kazao, čudaka… Istodobno bijahu to ljudi, žene i muškarci, talentirani, kreativni, sposobni, genijalni, ludi, nemogući, mogući, neizdrživi, posebni, veseli, nabrijani, utučeni, melankolični, kolerični, svakakvi… ali svaki drugačiji od onog prije ili od onog poslije… Jedan od njih, jedan od takvih je i Vjekoslav Nježić… Svaki susret s njim je iznenađenje, lijepo i pravo… jer, ne znam(o) što nas čeka, jer ne znamo koja će to glazba biti, ona koja sada stiže iz njegovog uma, razuma i srca… Ali, zapravo, samo neka stiže…

 

Utorak, 13. lipnja 2023. u 20:00 sati

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

Autorski koncert

VJEKOSLAV NJEŽIĆ

u povodu 50. rođendana

Program:

Springtime, za violinu i violončelo

Ivan Novinc, violina

Janko Franković, violončelo

Septet, za sedam glazbenika

Cantus Ansambl

Berislav Šipuš, dirigent

Jakovljev san, za kvartet saksofona i elektroniku

Zagrebački kvartet saksofona

Edo 2006 – Triangulum, za ansambl i sintetizator zvuka

Cantus Ansambl

Berislav Šipuš, dirigent

Diptih, za klavir, elektroniku i komorni ansambl – praizvedba

Katarina Krpan, klavir

Cantus Ansambl

Berislav Šipuš, dirigent

 

Foto: Matej Grgić

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh