25.02.2022

Pasija Berislava Šipuša u zagrebačkoj Laubi

U utorak, 1. ožujka 2022., Zbor Hrvatske radiotelevizije praizvest će Pasiju Berislava Šipuša u zagrebačkoj Laubi. Maestro Tomislav Fačini dirigirat će izvedbom u kojoj sudjeluju i narator Sreten Mokrović, vokalni solisti Monika Cerovčec, Martina Gojčeta Silić, Roko Radovan i Marko Špehar te instrumentalisti Branimir Pustički, Mirjana Krišković, Veronika Ćiković, Marko Mihajlović, Hrvoje Sekovanić, Šimun Matišić i Fran Krsto Šercar.

Berislav Šipuš bio je rezidentni skladatelj Hrvatske radiotelevizije u sezoni 2019./2020. te na narudžbu HRT-a napisao Sinfoniu concertante koju su pod ravnanjem autora praizveli violinistica Katarina Kutnar i Simfonijski orkestar HRT-a. U sklopu rezidencije planirana je i praizvedba Šipuševa novog djela za Zbor HRT-a, no pandemija je izvedbu Pasije odgodila do ožujka, odnosno tik pred Pepelnicu, 2022.

Berislav Šipuš novim djelom nastavlja tradiciju uglazbljivanja Isusove muke, kao i neliturgijskog izvođenja Muka i Pasija, ali ističe i da se bavio patnjom i stradanjem „ne samo jednog čovjeka“, nego i „patnjom koja obilježava svekoliki svijet.“

Tražeći autore koji su se, kako kaže, često okretali duhovnosti i ljudskoj patnji, tekstove za djelo izabrao je iz opusa pjesnika Vesne Krmpotić, Vlade Gotovca, Jure Kaštelana i Antuna Branka Šimića te filozofa Seada Alića, dodajući i vlastiti, izmišljeni jezik. Najavljuje i djelo prožeto suprotnostima: „s jedne strane, masa ljudskih glasova velikog zbora, solista i naratora, koja će se pokušati oduprijeti snazi velikog broja udaraljki, a s druge strane, trenuci meditacija, introspekcije i dramatične nježnosti koje sve zajedno nose samo glasovi dviju harfi i jedno, usamljeno, violončelo…”

Skladateljske rezidencije, poput ove, posebna su prigoda da autori dobiju dodatnu institucijsku potporu i osigurane izvedbe svojih djela.

Hrvatska radiotelevizija svoj je program rezidencija hrvatskih skladatelja pokrenula 2013. godine te od odabranih autora naručila djela koja su praizvedena u pretplatničkim ciklusima HRT-a i snimljena. Do sada su rezidentni skladatelji Hrvatske radiotelevizije bili Olja Jelaska, Frano Parać, Srećko Bradić, Mladen Tarbuk, Silvio Foretić, Mirela Ivičević, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković. Zagrebačka filharmonija počela je svoj rezidencijski program u sezoni 2012.-2013. te je u prvim dvjema sezonama njihov odabranik bio nedavno preminuli skladatelj Davorin Kempf. U sklopu Kempfove rezidencije pri Zagrebačkoj filharmoniji, na Muzičkom biennalu Zagreb 2013. praizveden je njegov Concerto corale, sa solisticom Miom Elezović, a na MBZ-u 2017. Kempfovo djelo Plohe i boje, nastalo također tijekom spomenute rezidencije.

 

Foto: Matej Grgić

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh