06.05.2022

Opera Davora Branimira Vinczea na festivalima i na virtualnom CD-u

Opera XinSheng Davora Branimira Vinczea, uspješno predstavljena publici MBZ-a 2021., nedavno je objavljena na „virtualnom CD-u” te je dostupna kao digitalni video-download i HD audio. Objavila ju je izdavačka kuća Infrequent Seams na izdanju To Fight or Surrender. Album sadržava još jedno audiovizualno djelo, At That Time Julie Herndon, koje je bijenalskoj publici također poznato.

Za djelo XinSheng Vincze je nedavno dobio drugu nagradu za kompoziciju Grada Stuttgarta; bit će ponovno predstavljeno virtualno u lipnju, u sklopu Streamfesta izdavača Infrequent Seams, a zatim i uživo na festivalu ECLAT u Stuttgartu u veljači 2023. Vincze je također nedavno doktorirao na Sveučilištu Stanford, a u sklopu njegova studija ondje nastalo je i djelo XinSheng.

Odsjek za glazbu Sveučilišta Stanford u američkoj saveznoj državi Kaliforniji svake godine poziva odabrane ansamble na radionicu i izvedbu novih djela apsolvenata doktorskog studija kompozicije. Prošle je godine suradnja s ansamblom Decoder trebala obuhvatiti izvedbe tri opere-jednočinke (Davora Vinczea, Julie Herndon i Chrisa Lortieja), i na Stanfordu i na Muzičkom Biennalu Zagreb. Zbog epidemije virusa COVID-19 osobni je, dulji, boravak ansambla na tim mjestima predstavljao određene logističke izazove pa je projekt prebačen na virtualne opere, koje su producirane i snimljene u ožujku 2021. u Berlinu pod kreativnim vodstvom Heinricha Horwitza, a predstavljene publici MBZ-a u srpnju 2021.

Vincze je operu, za pjevače, komorni ansambl i elektroniku, napisao na libreto Aleksandra Huta Konoa te je o njoj za MBZ rekao:

„Priča je to o paru koji vodi tvrtku, koja ima ilegalno i, recimo, legalno lice. Prvo, kao boksački menadžeri, par mami potencijalne mlade boksače na potpisivanje ugovora s njihovom tvrtkom uz obećanje da će ih trenirati za Olimpijske igre. Njihov je pravi plan iscrpiti boksače svakim sljedećim turnirom, uzeti im organe i prodati ih na crnom tržištu. Drugo, njihova tvrtka proizvodi osvježavajuće piće XinSheng. U većim količinama, XinSheng potiče izdržljivost sportaša i regenerira ih, no dulje korištenje dovodi do zatajenja unutarnjih organa. Ta mračna strana naizgled legalnog poslovanja još je jedan način na koji ovaj par stvara potražnju za svoju trgovinu organima. (…)

Budući da izvedba uživo u ovom trenutku nije moguća, zamijenit ću je dokumentacijskim videozapisom i preplitati unaprijed snimljenim sadržajem o glavnim likovima, kao što su novinski članci, fotografije, snimke skrivene kamere, chat s WhatsAppa itd. Tu na scenu stupa mikrolaž (microllage) jer glazbeno izražava pojam skrivenog značenja i priče unutar priče. Interakcija između instrumenata uživo i elektronike također naglašava dihotomiju između stvarnog i virtualnog. O publici ovisi kako će skovati svoju verziju onoga što se zaista dogodilo u operi.“

 

Foto: promo

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh