18.01.2022

Odlazak velikog maestra

Hrvatska i međunarodna glazbena scena nedavno su izgubile velikog dirigenta i glazbenog znalca Nikšu Barezu, koji je preminuo u 86. godini. Trajno posvećen glazbi, Bareza je dirigirao još nedavno – krajem prošle godine, u povodu stogodišnjice Muzičke akademije u Zagrebu.

Rođeni Splićanin, Bareza je studirao u Zagrebu pa u Salzburgu, poslije se usavršavao i kod Herberta von Karajana. Karijeru je počeo kao asistent svojem profesoru Milanu Sachsu u zagrebačkome HNK, a 1965. postao je dotad najmlađim direktorom Opere tog kazališta, čime počinje cjeloživotna posvećenost operi, no uz „željezni repertoar“, redovito je proširivao svoja područja interesa.

Od sredine 1970ih godina razvija iznimno uspješnu inozemnu karijeru, kao generalni glazbeni ravnatelj u Zürichu i Grazu, šef-dirigent Opere i Filharmonije “Robert Schumann” u Chemnitzu te nastupima diljem Europe, u Veneciji, Hamburgu Lenjingradu, Moskvi, Beču. U milanskoj Scali ravnao je izvedbama više Wagnerovih djela, kojima je bio naročito posvećen.

Bareza je bio i umjetnički ravnatelj HNK u Splitu, ravnatelj Splitskog ljeta, vodio je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije te je zatim ponovno bio na čelu Opere HNK u Zagrebu.

Svoj je minuciozan pristup često usmjeravao i prema hrvatskoj glazbi, od djela Zajca i Lisinskog do suvremenih djela Milka Kelemena, Ive Maleca i brojnih drugih autora te je bio redoviti sudionik Muzičkog biennala Zagreb.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh