HDS

Hrvatsko društvo skladatelja jedina je strukovna udruga glazbenih kreativaca u Hrvatskoj. Okuplja preko 300 redovnih (skladatelja, muzikologa, glazbenih pisaca) i više od 9000 pridruženih članova (nositelja autorskog prava).

Ova utjecajna umjetnička organizacija svojim znanjem, kreativnim i organizacijskim potencijalom, te povezanošću s drugim takvim organizacijama, ansamblima, institucijama i pojedincima iz cijeloga svijeta bitno utječe na glazbeni život Hrvatske s jedinim ciljem napretka glazbenog života i afirmacije hrvatskoga glazbenog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu.

HDS je nositelj nekoliko važnih glazbenih manifestacija. Tu se posebno ističe Muzički biennale Zagreb, koji je od 1961. godine, ne samo naš prozor u svjetsku suvremenu glazbu već i naš prodor među svjetska glazbena kretanja. Zagrebfest, najstariji festival zabavne glazbe na ovim prostorima također je manifestacija HDS-a, koja se od 2014. održava u novom ruhu i pod novim imenom Zagrebački festival. Glazbena tribina od početka šezdesetih godina dvadesetog stoljeća svake godine prezentira i rezimira domaće glazbeno stvaralaštvo. Jazz programi HDS-a sastoje se od dva festivala i koncertnog ciklusa pod zajedničkim imenom Jazz.hr na kojima se, uz domaće glazbeno stvaralaštvo prezentira vrh europske scene, a redovito i pokoja svjetska zvijezda jazza.

U pola stoljeća HDS je izdao nekoliko stotina notnih izdanja u edicijama ”Ars Croatica” i ”Zabavne melodije”, te velik broj diskografskih izdanja suvremene hrvatske glazbe. 2001. godine HDS je utemeljio trgovačko društvo Cantus d.o.o., koje od tada u svojstvu diskografa i nakladnika preuzima ulogu promotora HDS-ovih edicija hrvatske suvremene umjetničke glazbe. HDS također izdaje i dvomjesečnik ”Cantus”, jedino glasilo u Hrvatskoj posvećeno domaćem glazbenom stvaralaštvu.

Hrvatsko društvo skladatelja član je više međunarodnih udruga kao što su CISAC (Međunarodna konferencija društva autora i skladatelja), BIEM (Međunarodni ured za mehanička izdanja), ISCM (Međunarodno udruženje za novu glazbu), ECSA (Savez europskih skladateljskih udruga) i ECF (Europski skladateljski forum).

Pri HDS-u djeluje Cantus Ansambl, jedini ansambl u Hrvatskoj specijaliziran za suvremenu umjetničku glazbu. Zajedno s nekoliko glazbeničkih strukovnih udruga, HDS je osnivač hrvatskog glazbenog saveza Unison s ciljem usklađivanja ekosustava domaće glazbene zajednice. Uz Hrvatsku radioteleviziju i Hrvatsku glazbenu uniju, Hrvatsko društvo skladatelja utemeljitelj je glazbene nagrade Porin.

Linkovi:

www.cantus.hr

www.cisac.org

www.biem.org

www.composersforum.eu

www.hdu.hr

www.hgu.hr

www.ihg.hr

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh