06.08.2021

Nova premijera u ciklusu 20 za 20 Cantus Ansambla – predstavlja nam se oboistica Iva Ledenko

Večeras u 20 sati na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja predstavlja nam se po stažu u ansamblu najmlađa članica Cantus Ansambla, oboistica Iva Ledenko.​

Ulazeći u novo desetljeće za Cantus Ansambl ulazi u novi-stari koncertni prostor, Hrvatski glazbeni zavod, započinje nova poglavlja i otvara se novim članovima. Ova glazbena epizoda ciklusa 20 za 20 tako predstavlja “najfriškiju” članicu ansambla, oboisticu Ivu Ledenko, u izvedbi najstarije skladbe iz solističkog repertoara koji su glazbenici odabrali za slavljenički projekt Cantusa – skladbe Dance Božidara Kunca. Naime, skladatelj i glazbenik Božidar Kunc preminuo je 1964. godine, održavši netom prije u Detroitu svoj posljednji koncert uz slavnu sopranisticu, skladateljevu sestru Zinku. U to doba u Europi je jačala avangardna struja skladatelja Nove glazbe, čijim je opusima Cantus Ansambl uglavnom posvećen, dok je Kunc usred pluralizma 20. stoljeća bio naklonjen impresionizmu. Iako je njegov klavirski opus možda najpoznatiji dio Kuncova skladateljskog rada, poseban odnos prema vokalnosti prenio je na svoj komorni i solistički opus.

Oboistica Iva Ledenko studirala je kod Branka Mihanovića, dugogodišnjeg Cantusova oboista te je uključivanjem, isprva kao gošća, a od 2020. godine i kao stalna članica Cantus ansambla, nastavila Mihanovićevim stopama. Niz prvih nagrada osvojenih na regionalnim i državnim natjecanjima od 2004. i 2014. dao je naslutiti da je riječ o sjajnoj oboistici, a dosadašnje koncertno iskustvo predstavilo ju je i kao sjajnu glazbenicu. Sudjelovala je u radu Srednjoeuropskog orkestra mladih, usavršavala se u inozemstvu te surađivala s brojnim orkestrima i ansamblima u Hrvatskoj.

“Od repertoara Cantus ansambla najviše volim svirati praizvedbe djela zato što na taj način možemo, neopterećeni izvedbama drugih ansambala, interpretirati djelo na način na koji mi to u tom trenutku kao glazbenici osjećamo,” rekla je mlada oboistica. Svoju interpretaciju skladbe Dance Božidara Kunca, solističke partiture klasičnog stilskog određenja i korištenih kompozicijsko-tehničkih sredstava iz njegova opusa 62, predstavila je na 51. Tribini Darko Lukić. Ovaj put, izvedba Kuncove glazbe predstavit će ju i u sklopu Cantusova rođendanskog ciklusaa ujedno je i uvod u oboistički nastavak ciklusa 20 za 20 u kolovozu.

 

Ako ste propustili neku od dosadašnjih izvrsnih izvedbi članova Cantus Ansambla u ovome projektu, potražite ih u našoj playlisti ’20 za 20′.

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh