09.02.2024

Nova opera Davora Vinczea

Ove se subote, 10. veljače, u Gelsenkirchenu pokraj Kölna u Njemačkoj, u Musiktheater im Revier praizvodi nova opera, NOperas! – Freedom Collective, našeg uglednog skladatelja na svjetskoj glazbenoj sceni, Davora Vinczea, ujedno i jednog od trojice umjetničkih ravnatelja Muzičkog biennala Zagreb. To je rezultat njegove prošlogodišnje pobjede na natječaju feXm-a (Fonds experimentalles Musiktheater), na koji se prijavio skupa sa svojim timom sastavljenim od redatelja (Heinrich Horwitz), libretista (Aleksandar Hut Kono), dirigenta (Premil Petrović), videoumjetnika (Rosa Wernecke) te kostimografa i scenografa (Magdalena Emmerig). Kako to biva često u europskim institucijama, u partnerstvo s producentom, feXm-om, ušli su i Theater Bremen te Staatstheater Darmstadt gdje će se nakon praizvedbe ova opera izvoditi. Svako od tri kazališta prikazat će predstavu tri puta, dakle očekuje ju čak devet prikazivanja između veljače i lipnja ove godine, što je za suvremenu operu veliki broj.

Jedan od glavnih uvjeta natječaja bio je da djelo u formi glazbenog kazališta, odnosno opere, bude inovativno u svakom aspektu cjelovitog umjetničkog djela – na polju glazbe, režije, teksta i scene. Skladatelj uvodi softversku aplikaciju ChatBot za dodatna pojašnjenja i detalje oko priče te likova na sceni, prije i nakon predstave, kao i same pametne telefone za generiranje glazbe tijekom izvedbe. Ovo je gotovo cjelovita hrvatska priča jer je i libretist ustvari pisac i prvi hrvatski diplomirani libretist, Aleksandar Hut Kono koji živi u Londonu te se za rad na libretu nadahnuo jednostavnošću današnje chat komunikacije, tako da je sav libreto satkan od kratkih fraza. Videoumjetnica Rosa Wernecke snimljene prizore proširuje alatima umjetne inteligencije dodajući mnogobrojne perspektive. Redatelj Heinrich Horwitz u svojem režijskom konceptu koristi zbor kao posrednika u komunikaciji između publike i izvođača te briše granicu između gledatelja i performera.

Sam je narativ smješten u Freedom Collectiv – futuristički, imaginaran virtualni svijet koji nudi zabavu; od partija do boksa, droga i svega što čovjek može zamisliti. U njemu pratimo sredovječni par, Fan i Karla, koji nas vodi kroz taj virtualni podzemni kompleks. Nakon godina uljuljkanosti u istu „pokvarenu shemu” u kojoj on kao bivši boksač, a ona kao farmaceut-nutricionist varaju mlade boksače s nadom u međunarodni uspjeh, a zapravo ih samo koriste za svoja doping testiranja, pronalaze bijeg iz učmalosti života u ljubavnim aferama s mladom znanstvenicom Zsuzsi i mladim boksačem Andrejem. Međutim, stvari baš ne idu po planu, a kako se sve odvija online, postavlja se pitanje je li se ova priča uopće dogodila ili je tek plod maštanja nastao u virtualnoj stvarnosti.

Ovo je prvi cjelovečernji projekt Davora Vinczea u kojoj je on jedini i glavni autor glazbe i želimo mu s ovom prvom njegovom cjelovitom operom puno uspjeha!

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh