19.04.2022

Najmlađi dobitnik „Matza“ predstavlja svoje velike snove

Frano Živković najmlađi je dobitnik sredstava potpore iz Fonda „Rudolf i Margita Matz“ HDS-a, još 2017. godine. Trenutačno je redovni student druge godine Muzičke akademije u Puli, a njegov skladateljski rad mentorira prof. Ivor Prajdić. Osim toga, u prosincu 2021. godine završio je Berklee College of Music u Bostonu, online program i stekao Professional Certificate for Composing and Orchestrating for Film and TV.

Povodom objavljivanja njegove skladbe Dream Big u video formatu, Frano nam je rado otkrio zašto voli skladati i što planira za budućnost.

O samoj je skladbi rekao:

„Orkestracija i skladanje za orkestre moja su velika ljubav. U to ulažem puno vremena i rada, jednako toliko puno učim. „Dream Big” ili „Sanjaj veliko” je priča upravo o tome, o mladom skladatelju koji sanja čuti svoju glazbu, svoje note odsvirane od pravog, živog orkestra. Najveća inspiracija u stvaranju ovog djela bili su mi F. Mendelssohn Bartholdy (za orkestraciju) i Gustav Mahler (za harmoniju) te drugi skladatelji romantizma. Pozoran slušatelj naći će i koji glazbeni citat.“

 

Što Vas najviše privlači i veseli kod skladanja? I kako ste se odlučili na studij kompozicije?

Još kao jako mali sanjario sam i počeo zapisivati glazbu u obliku notnog pisma, zapravo negdje oko četvrte godine. Bio sam jako znatiželjno dijete, a note sam naučio paralelno sa slovima i brojkama. Kako bih učio svirati tuđe skladbe, tako bih radio i svoje, najviše za klavir i gitaru. Imam i objavljena dva albuma originalnih skladbi za akustičnu gitaru.

Najviše me veseli izazov i eksperimentiranje s akordima i melodijom, kako da napravim da glazba bude emotivnija i da što bolje zvuči. Volim vidjeti druge kako reagiraju na osjećaje i doživljaje koje sam opisao svojom glazbom jer stvaram nove svjetove koje svatko tumači na svoj način, ali kad se netko razveseli ili rasplače ili pak otplovi na svoj oblak mašte, kad se opusti ili motivira dok sluša moju glazbu, to me jako veseli.

Veliki poticaj i motivacija dogodila mi se u trenutku kad je upravo HDS prepoznao moj potencijal te me nagradio stipendijom „Rudolf i Margita Matz“ za mlade skladatelje. Napisao sam i svoje prvo djelo za veći sastav, Koncert za gitaru i orkestar u D-duru, kojeg sam i izveo kao solist uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra. To je bilo 2018. godine. Time sam otvorio svoj ozbiljniji put i sustavnije se počeo baviti skladanjem, a posebno me fasciniraju veliki simfonijski orkestri. Svjestan sam kako ova vrsta glazbe sve teže dopire do mlađe publike, ali nadam da će se u budućnosti slušati i izvoditi moje orkestralne skladbe, uz, naravno, moje brojne skladbe za solo akustičnu gitaru te mnoge druge kompozicije.

Žalosti me što zbog mojih godina i specifičnog obrazovnog puta ne mogu još službeno upisati studij kompozicije. Zbog toga sam se morao snaći, jer me neke stvari previše zanimaju da bi mogao čekati dok vrijeme riješi sve birokratske zavrzlame. Tako da sam završio Certificate Program online putem na Berklee College of Music, gdje sam upisao Orkestraciju i kompoziciju za film i televiziju. Također, zahvaljujući prof. Vidulin povezao sam se s profesorom Ivorom Prajdićem, s kojim radim kompoziciju i koji mentorira moje radove, na čemu sam jako zahvalan. Podrška mi je i moj djed Žarko Živković koji je i sam skladatelj.

Što ste naučili na Berklee College of Music i postoje li razlike u pristupu školovanju?

Berklee College of Music jako mi je pomogao s razumijevanjem instrumenata i njihovih mogućnosti, kako ih kombinirati da dobijem zvuk koji želim te sam stekao puno znanja o orkestraciji i skladanju za orkestar. Naučio sam razumijevati kontekst te kako ukomponirati glazbu u scene i kako je prilagoditi radnji filma. Nastava na Berkleeju nije ista kao ovdje na akademiji, gdje se svaki kolegij održava jedan sat svaki tjedan, već je gradivo sistematizirano tako da obrađuje pojedinu temu u cijelosti i u kontinuitetu, bez prekida. Nakon toga su obvezne vježbe i konkretne tjedne zadaće u kojima se primjenjuje stečeno znanje. Takav način rada vrlo je zanimljiv i jako produktivan.

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Moji planovi za budućnost obuhvaćaju završavanje Muzičke akademije, koncertiranje i turneje s gitarom, uživam svirati u velikim dvoranama dobre akustike te se nadam da ću imati priliku slušati kako moju glazbu izvodi orkestar. Za sada tražim prilike i konekcije pomoću kojih se nadam da ću u budućnosti moći ostvariti svoje snove. Volio bih skladati za razne sastave, kao što su gudački kvartet, klavirski trio, ostali komorni sastavi, možda čak osnovati bend. Otvoren sam i jako me vesele različite suradnje.

 

Video pogledajte na linku OVDJE.

 

 

 

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh