24.05.2021

Muzički biennale Zagreb ide dalje – Donosimo detalje vrhunskog programa koji kreće ovoga tjedna!

Ključni domaći festival suvremene glazbe svoje je slavljeničko izdanje iznimno “prelomio” u četiri bloka, zbog epidemiološki izazovne situacije. Prvi blok, kao i MBZ Open Air u sklopu kojeg je održan festival jazz.hr, već je iza nas, a sada slavlje ide dalje – drugi programski blok MBZ-a kreće 27. svibnja i traje do 29. svibnja. Očekivano, organizacijski tim na čelu s umjetničkom ravnateljicom Margaretom Ferek-Petrić pripremio nam je koncerte, instalacije, kreativne radionice za djecu i predavanja, a mi vam donosimo detaljan popis svega što nas čeka!

27. svibnja

Nakon što su se predstavili u predbiennalskom razdoblju u travnju, mladi skladateljski dvojac Krešimir Klarić i Lovro Stipčević ponovno će imati priliku publici predstaviti svoje djelo Svako traženje smisla je… Izvest će ga Ansambl Studenata Muzičke Akademiju za Novu GlazbU u 16 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Oblikovatelj zvuka, DJ, producent, skladatelj i glazbeni urednik Višeslav Laboš novom instalacijom pod nazivom A-plauzibilno „oslobodit će“ u 18 sati aplauz osnovne uloge – uloge zvukovne pohvale – i učiniti ga samostalnim zvukovnim fenomenom. Instalacija će biti otvorena u foajeu MSU-a.

Čembalist Franjo Bilić u MSU Galeriji će predstaviti nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja s početkom u 20 sati, a praizvest će djelo Jedan/One Ivane Kiš. Dan u Muzeju suvremene umjetnosti zaključit će Gobi Drab na Paetzoldovoj blokflauti. Na koncertu u 21 sat ona će, između ostalog, praizvesti djelo GD, za Paetzoldovu blokflautu i elektroniku, Ivana Violića.

28. svibnja

Franjo Bilić u petak će ujutro – u 10 sati, u dvorani Hrvatskog Društva Skladatelja – održati predavanje i radionicu Čembalo up(to)date, umijeće skladanja za čembalo u 21. stoljeću.

Flautist Dani Bošnjak održat će online koncert u 18 sati na kojem će praizvesti djelo Burleska, minijature za piccolo Dubravka Detonija, a odsvirat će i djela Milka Kelemena te Tomislava Olivera, kao i djela autorica Kaije Saariaho te Diane i Doine Rotaru.

29. svibnja

Finale drugog bloka Muzičkog biennala Zagreb održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu.

Od 12 sati u Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti održavaju se Razgovorni formati 31. MBZ-a: Skladatelj i muzikolog Lukas Haselböck predavat će o Gérardu Griseyu, muzikologinja Seadeta Midžić i dramaturginja Vedrana Klepica govorit će o Družini mladih, njezinoj ostavštini i utjecaju na današnje umjetnike, kao i o skladatelju Ivi Malecu, a skladateljica Elżbieta Sikora predstavit će svojih Pola stoljeća stvaranja.

Razgovorni formati završavaju zajedničkom raspravom, koja se održava u 16 satiSkladateljicama na sceni elektroničke, elektroakustičke i akuzmatičke glazbe, odnosno o refleksiji ženskog umjetničkog stvaranja. Moderatorica razgovora bit će Margareta Ferek-Petrić, a sudjeluju Elżbieta Sikora, Seadeta Midžić, Vedrana Klepica, Michelle Agnes Magalhaes, Yalda Zamani, Lukas Haselböck i Nicolas Debade.

Svirkaonica u Muzeju voditeljice Lucije Stanojević održat će se na platou MSU-a od 17 do 19 sati, a istoga dana djeca koja sudjeluju u tom programu bit će i dijelom Slušno-improvizacijskog događaja uz Svirkaonicu, na kojemu će im se pridružiti i odrasli glazbenici, predstavnici improvizacijske glazbene scene.

Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova u 20 sati nastupa Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem dirigentice Yalde Zamani. Na njihovu su programu i dvije praizvedbe, djela Gaul Matka Brekala i After Spring Michelle Agnes Magalhaes. Predkoncertni sadržaj – djelo Johna CageaFour5 – izvest će Papandopulo kvartet, koji će se uključiti i u koncertni program, u djelu Mirele Ivičević.

Nakon programa Centra za nove medije kuda.org, u MSU u 20h, drugi blok 31. MBZ-a završit će posebnim programom osmišljenim u suradnji MBZ-a i GRM-a INA – Skupine za glazbena istraživanja pri Nacionalnom audiovizualnom institutu u Parizu: djelima autorica akuzmatičke glazbe.

Ravnateljica MBZ-a Margareta Ferek-Petrić htjela je otvoriti prostor skladateljicama, jer one često nisu dovoljno zastupljene na koncertnim programima. Odabrala je autorice akuzmatičke glazbe, koju se naziva i „glazbom za zvučnike“, te objašnjava: „Radi se o elektroničkoj glazbi kod koje se izvor zvuka, tj. sredstvo za stvaranje zvuka ne može precizno identificirati, već je posjetilac koncentriran na sam doživljaj slušanja.“

Kako do ulaznica za MBZ?

Za sve navedene programe MBZ-a potrebno je rezervirati ulaznice putem adrese mbz@hds.hr, važno je samo da se svi posjetitelji i na događanjima na otvorenom pridržavaju propisanih mjera.

Koncert Danija Bošnjaka 28. svibnja s početkom u 18 sati publika može pratiti isključivo online na službenom YouTube kanalu Muzičkog biennala Zagreb.

Medije molimo da se za akreditacije jave na press@unison.hr.

Cijeli program Muzičkog biennala Zagreb možete pogledati OVDJE.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh