29.04.2021

Međunarodni dan jazza 30.4.2021.

Vrhunski glazbeni programi ove će se godine održati u nekoliko gradova Hrvatske, usprkos pandemije virusa Covid 19. Programi će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe, glazbenih radionica te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Opatiju, Zagreb, Pulu, Rijeku i Osijek, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Mađunarodni Dan Jazza ove se godine u svijetu obilježava jubilarni deseti put.

U Zagrebu će ponajbolji hrvatski jazz glazbenici održati seriju kratkih, mobilnih koncerata, premještajući se s jedne na drugu lokaciju u centru grada koristeći električna old timer vozila i pedicabove. Početak programa očekuje se u 16:30h i trajat će do zalaska sunca. Nastupit će slijedeći istaknuti glazbenici i glazbenice: Orjen Riđanović, Milivoj Majdak, Mario Igrec, Bruno Philipp, Davor Doležal, Nikola Šantek, Nikolina Kovačević, Mate Picukarić, Yogi Lonich, Krunoslav Levačić, Ivica Premelč, Gojko Tomljanović, Zvonimir Bajević, Arsen Ereš, Jurica Rukljić, Josip Pandur, i Mirsad Dalipi.
Zagreb – program: https://www.facebook.com/events/836624476943939

U Splitu nastupaju sastavi Bulić Family – od 9h u Boom Baru, i Šporkestar u Hrvatskom domu od 20h; u Opatiji, od 16 sati na brodu Jadera, sastavi Spart Jazz Trio (S. Črnjarić, F. Črnjarić, M. Marenić), Denis Razz All-Stars (D. Razumović, R. Mikuljan, R. Ergić, K. Lovrić) i Dino Ivelja Qvartet (D. Ivelja, Z. Radišić, L. Vrbanec, L. Berisha) koji također nastupa i u Rijeci na Zametu od 11:30h; a u Osijeku od 13 sati, na tramvajskoj prikolici u vožnji, sviraju čakovečki band Dixieland i tri osječka: No JazzBand, Sing Song Swing i The Morenos.

O samom Međunarodnom danu jazza:
U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima. Zbog trajnih utjecaja COVID-19, svi organizatori Međunarodnog dana jazza potiču se da slijede relevantne lokalne, regionalne i nacionalne smjernice javnog zdravstva prilikom planiranja svojih događaja za Međunarodni dan jazza 2021. Virtualni i drugi internetski događaji su dobrodošli.

https://jazzday.com

https://www.facebook.com/intljazzday

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh