17.05.2023

Kvartet Papandopulo otvara prvu sezonu koncertnog ciklusa

Kvartet saksofona Papandopulo ove nedjelje, 21. svibnja u 19 sati u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2) započinje svoj koncertni ciklus!

Kvartet Papandopulo jedan je od najistaknutijih komornih sastava u Hrvatskoj posebno prepoznat po doprinosu i izvođenju glazbe hrvatskih skladateljica i skladatelja, ali i vrhunskim izvedbama djela klasičnog repertoara u aranžmanima za kvartet saksofona te djela renomiranih svjetskih autora suvremenog repertoara.

Prva sezona njihovog koncertnog ciklusa donosi zanimljivo osmišljene programe koje će koncertno predstaviti publici u Zagrebu u svibnju, rujnu i studenom ove godine.

Ciklus su osmislili s namjerom da publici predstave publici programe koje su u protekle tri godine uspješno izveli u Hrvatskoj i inozemstvu, a uz probrani repertoar koji su već izvodili premijerno predstavljaju i novi repertoar različitih glazbenih oblika, stilova i epoha, “tematski složenih u jedinstven koncertni doživljaj”, kako sami najavljuju.

Njihov već poznat i prepoznatljiv neposredan odnos prema publici manifestira se kroz glazbu, ali i izravnu komunikaciju s publikom.

Un altro Scherzo

Naslov koji nosi prvi koncert prve sezone ciklusa aluzija je na njihov treći nosač zvuka te, kako kažu, „na sve skladbe koje bi se na njemu mogle naći u nekom drugom i drukčijem planu.”

Koncert otvara Perpetuum mobitel, skladba Ivana Končića koju su, uz još dvije praizvedbe (Krešimira Seletkovića i Margarete Ferek Petrić) predstavili publici u Teatru &TD 2015. godine, u sklopu festivala Izlog suvremenog zvuka. Šest krokija Borisa Papandopula zaslužno imaju svoje mjesto na programu, kako onome prvog albuma ovog kvarteta, tako i na prvome koncertu prve sezone.

Druga polovica koncerta prilika je za upoznavanje nove glazbe i novih interpretacija poznatih djela. Tako ovaj put na programu Tintamarre francuskog skladatelja Regisa Campa, skladba koju su izveli i na dodjeli Nagrade Grada Čakovca, dok su umjesto „pedeset slonova i pedeset balerina” u aranžmanu baletne glazbe Igora Stravinskog iz 1942. godine, Circus polka, glavni protagonisti – četiri saksofonista.

Članak prenesen s portala Glazba.hr u cijelosti pročitajte OVDJE.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh