08.09.2022

Koncertno prisjećanje na skladatelja Marka Ruždjaka povodom desete godišnjice smrti

U srijedu, 28. rujna, u Preporodnoj dvorani HAZU s početkom u 20 sati održat će se autorski koncert posvećen skladatelju, profesoru i akademiku Marku Ruždjaku s početkom u 20 sati. Prošlo je već deset godina od prerane smrti ovog posebnog autora i čovjeka, a njegovo se odsustvo i danas snažno osjeća na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Ova tužna obljetnica povod je koncertu, a njegov pomno odabran program koncerta dat će publici uvid u zvučnu sliku Ruždjakova stvaralaštva od 1979. do 2011. Njegove će skladbe interpretirati vrsni glazbenici: gitarist Petrit Çeku i Trio Elogio, Riječki klavirski trio, udaraljkaš Filip Merčep, klarinetist Davorin Brozić, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić i saksofonist Goran Jurković.

Na programu su neke od meni najdražih skladbi iz Ruždjakova srednjeg i kasnog opusa koje sam jednostavno htio opet čuti uživo. Skladbe kojima sam se uporno vraćao kroz svoje dvadesete, koje bih često analizirao i kojima sam bio inspiriran. S obzirom na Ruždjakov briljantan opus i brojne kompozicije koje su još za njegova života ušle u antologiju hrvatske glazbe, smatram da je odabirom ovih skladbi predstavljen jedan intimniji portret Marka kroz veoma osobni jezik kojim nam se glazbeno obraćao. Na koncu, to su skladbe kroz koje sam ga i doživljavao kao autora i kojima bih predstavio njegov opus nekome tko ga ne poznaje.“, izjavio je selektor programa, skladatelj Tomislav Oliver, koji je diplomirao kompoziciju upravo u Ruždjakovoj klasi.

Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu prethodnu najavu na mail cantus@cantus.hr

Koncert se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa d.o.o., uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh