28.02.2022

JAZZ-MOMENTI U MSU

U srijedu, 2. ožujka, u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti održava se koncert Momenti – autorski projekt Mire Kadoića.

Miro Kadoić nagrađivani je saksofonist, klarinetist, flautist i skladatelj te dugogodišnji član Jazz orkestra HRT-a, s kojim nastupa i na ovom koncertu, pod ravnanjem Mirona Hausera. Za projekt Momenti pripremio je svoje starije i novije skladbe, neka u vlastitim aranžmanima, druge u aranžmanima Brune Matić i Mirona Hausera. U dvjema skladbama gostovat će i cijenjena jazz vokalistica Valerija Nikolovska, čije je pjevanje, kako je Kadoić nedavno ispričao Davor Hrvoju „najbliže onome što zamišljam u instrumentalističkom smislu. Svirati sola iza tako lijepo donesenog tematskog materijala uvijek je nadahnjujuće. Čini mi se kao da, kad svirate s njom, ne možete odsvirati loš solo.”

Nikolovska će, između ostaloga, izvesti skladbu Reconciliation koju je Kadoić napisao 1990ih kao instrumental, a poslije joj je zaželio tekst. Napisala ga je Nikolovska koja je, kaže skladatelj, odmah shvatila o čemu se radi: „o prihvaćanju ili pomirenju sa svijetom koji nije uvijek najsvjetliji, ali i nekoj nadi da se zapravo ta situacija može okrenuti kroz nas same, kroz naše gledanje na isti svijet.”

Među ostalim skladbama koje najavljuje jesu Voodobuddha Nite, kojom nastoji donijeti „mističan afrički ugođaj“,  te „istarski funk“ skladbe Monster in the Garden.

Kadoić je diplomirao klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a studij je nastavio na Manhattan School of Music u New Yorku. Bio je član Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb i Big Banda Radiotelevizije Slovenije, prije dolaska u Jazz orkestar HRT-a te često nastupa i kao solist s orkestrom i brojnim uglednim gostujućim glazbenicima. Sudjeluje i s brojnim drugim ansamblima te vodi vlastite sastave Ten Directions te kvartet i orkestar Mirokado, s kojima je snimio nekoliko albuma. Kadoić redovito surađuje i s ciklusom Jazz.hr, u sklopu kojega je, primjerice, 2018. postavio autorski projekt u povodu 90. godišnje rođenja Erica Dolphyja, sa sastavom Mirokado Large Ensemble i gostom Chicom Freemanom.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh