31.05.2019

In memoriam: Đelo Jusić (26.1.1939. – 31.5.2019.)

U 81. godini napustio nas je veliki hrvatski skladatelj, aranžer, gitarist i dirigent, Đelo Jusić.

Đelo Jusić rođen je u Dubrovniku, 26. siječnja 1939. U rodnome gradu Đelo je započeo školovanje, a glazbeni nauk stjecao je kod maestra Lovre pl. Matačića.  Šezdesetih je godina utemeljio Dubrovačke trubadure. Iako su, kaže, ljudi tada bili skeptični prema njegovu skladanju, ubrzo je ta skepsa nestala, a trubadure su počeli pozivati u  televizijske emisije diljem Europe. U Berlinu su nastupili u “Tommy showu”, u kojem su nastupili i Beatlesi, Animalsi i Sinatra. Trubaduri pobjeđuju na Splitskom festivalu 1967. s  Đelinom pjesmom “Ulicama moga grada”.

Osnivač je, voditelj i skladatelj dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik, skladao je i filmsku glazbu te glazbu za kazališne predstave, a diljem svijeta izvođeni su mu mjuzikl „Dundo Maroje“, dva oratorija „Istina o Gradu slobode“ i „Srebrenički inferno“, „Koncert za gitaru i orkestar“, „Koncert za fagot i orkestar“, „Koncert za obou i orkestar“, te balet „Katarina, posljednja bosanska kraljica“.

Od 1990. stalno boravi u Dubrovniku s kojim je podijelio i najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića.

Osim za Jugoton (Croatia Records) snimao je za ugledne svjetske diskografske kuće, postigavši za naklade svojih ploča brojne platinaste, zlatne i srebrne ploče. Snimio je 60 LP ploča i 5 CD–a na kojima je skladatelj, aranžer i dirigent. Laureat je većine domaćih festivala popularne glazbe. 1975. bio je predsjednik Udruženja muzičkih radnika Hrvatske Croatia Concert, kroz četiri je godišta bio glazbeni selektor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku te umjetnički direktor Festivala mediteranske glazbe u Budvi.

Od 1975. do 1990. stalno živi u Zagrebu, a potom se vraća u Dubrovnik, gdje djeluje kao dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Kao dirigent nastupao je na mnogim festivalima ravnajući velikim revijskim i simfonijskim orkestrima u zemlji i svijetu. Dirigirao je velikim revijskim i simfonijskim orkestrima u Berlinu, Dresdenu, Zagrebu, Beču, Beogradu, Varni, Moskvi, Sarajevu, Vatikanu, Splitu, Skopju, Petrogradu, Dubrovniku itd. Snimio je 80 LP–a i 30 CD–a u nakladi uglednih diskografskih kuća kao što su Jugoton, Croatia Records, Columbia, CBS, Parlaphonem Electrola, Supraphone, Ensemble Electronica i druge.

Njegova djela izvodile su mnoge zvijezde domaće estrade: Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Neda Ukraden, Milo Hrnić i brojni drugi. Snimio je i nekoliko CD-a s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lipa radosti”, “Stare ljubavi”, “Sinoć sam htjela” i druge.

Autor je više od tisuću skladbi.

Tijekom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima, i drugim glazbenim nagradama i priznanjima. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. godine.

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh