06.10.2022

Hrvatsko društvo skladatelja domaćin generalne skupštine ECSA-e i dodjele Camille, europske nagrade za filmsku glazbu

Europske nagrade za filmsku glazbu Camille u utorak, 27. rujna, u splitskoj koncertnoj dvorani Hrvatski dom okupile su najbolje europske, ali i hrvatske skladatelje filmske i televizijske glazbe. Dodjela ovih nagrada drugi je put održana u Hrvatskoj te je međunarodni stručni žiri nagradio skladatelje u tri kategorije. Žiri je dodijelio i posebnu nagradu – onu za životno djelo – koja je uručena doajenu filmske glazbe u Hrvatskoj, Alfiju Kabilju.

Svečana dodjela održana je u nedavno obnovljenom, veličanstvenom prostoru koncertne dvorane Hrvatskoga doma u srcu Splita, uz podršku svih zaposlenih s Marinom Kaporelom na čelu. Uzvanicima iz svih dijelova Europe Hrvatski je dom od ponedjeljka do srijede postao domom, ugostivši kako sastanke skupštine i brojne panele na temu filmske glazbe, tako i samu dodjelu nagrada.

Prvu je večer HDS, kao domaćin čitavog događanja, izrazio dobrodošlicu europskim kolegama koncertom otvorenja Generalne skupštine ECSA-e (European Composers and Songwriters Alliance) na kojem su nastupili Gradski zbor Brodosplit, sopranistica Antonija Teskera, bass Mate Akrap te ansambl S/UMAS. Pomno odabranim programom gostima je prezentiran kronološki presjek glazbe splitskog i dalmatinskog podneblja od narodnog crkvenog pjevanja, skladbi Papandopula, Stipišića Delmate, Sunka, Gotovca i Tijardovića do djela mladih suvremenih skladatelja poput Pjanića, Tudora i Ferek-Petrić. Publika je već pri prvom izlasku GZ Brodosplit osjetno zadržala dah kao znak iznenađenja i pozornog slušanja, iščekivanja iduće skladbe, a izvođače su nagrađivali zasluženim pljeskom.

Drugog dana, u utorak, 27. rujna, dok su članovi ECSA-e u prostorima Hrvatskog doma održavali godišnju skupštinu, HDS je organizirao okrugli stol na temu filmske i druge primijenjene glazbe u Hrvatskoj na kojemu su sudjelovali članovi društva, Mladen Tarbuk, predsjednik HDS-a, muzikologinja Irena Paulus te skladatelji Dalibor Grubačević, Damir Martinović Mrle i Ozren K. Glaser, uz Milana Majerovića Stilinovića i Mirnu Gott, zadužene za komunikacije ZAMP-a odnosno HDS-a. Nakon službenog dijela, okruglom se stolu pridružila članica međunarodnog žirija nagrada Camille, Miriam Cutler, koja je s hrvatskim kolegama razmijenila iskustva te su položeni temelji za daljnju suradnju na području promocije i podizanja svijesti o važnosti glazbe na filmu i televiziji. Na okruglom stolu HDS-a zaključeno je da se primijenjenoj glazbi općenito pridaje premalo pažnje već u edukativnom sustavu te je oformljena radna skupina koja će za cilj imati osmišljavanje i provođenje akcija u smjeru edukacije i revitalizacije pristupa filmskoj te svoj primijenjenoj glazbi u Republici Hrvatskoj.

Vrhunac dolaska delegata ECSA-e u Hrvatsku svakako je bila dodjela nagrada Camille, događaja koji je organizirao Europski savez skladatelja i tekstopisaca (ECSA) uz potporu programa Kreativna Europa Europske unije te u suradnji sa Studijskim orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelje, dok su domaćini bili Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Split.

Nagradu za filmsku glazbu osvojio je Johan Soderqvist iz Švedske za film Utvandrarna (Emigrants), iza kojeg stoji redatelj Erik Poppe. Nagradu za najbolju glazbu dugometražnog dokumentarnog filma The reason I jump redatelja Jerryja Rothwella osvojila je Nainita Desai iz Velike Britanije, dok su Manel Santisteban i Ivan Martinez Lacamara iz Španjolske dobitnici nagrade za originalnu glazbu dramske serije La Casa de Papel (5. sezona) redatelja Jesúsa Colmenara.

Svi su nagrađeni redom isticali kako su ugodno iznenađeni, no smatraju kako su nagradu zaslužile sve njihove kolege koje se bave tim poslom. Publika je imala priliku poslušati sve nominirane skladbe iz serija i filmova i to u izvedbi studijskog orkestra FAME iz Sjeverne Makedonije, specijaliziranog za filmsku i televizijsku glazbu. Koncertom koji je izazvao ovacije svaki put kada bi se glazbenici povukli s pozornice, ravnao je britanski maestro Timothy Redmond.

Kraj samih dodjela obilježio je poseban trenutak. Nagrada za životno djelo stigla je u ruke našeg uvaženog Alfija Kabilja, a statuu mu je u ime ECSA-e uručio glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban. Gromoglasan, zasluženi pljesak te medley njegovih skladbi u izvedbi već ranije spomenutog orkestra zaključili su ovu svečanu večer u Splitu. Alfi Kabiljo jedan je od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne i TV glazbe, a primajući ovu nagradu pridružio se odabranoj skupini uglednih europskih skladatelja uključujući maestra Ennija Morriconea, koji je nagradu Camille za životno djelo dobio 2020. godine.

„Hrvatsko društvo skladatelja je od 26. do 28. rujna u Splitu organiziralo glavnu skupštinu ECSA-e. U sklopu toga održana je i svečana dodjela europske nagrade za filmsku glazbu – Camille Awards. Uručene su godišnje nagrade trojici dobitnika, kao i nagrada za životno djelo Alfiju Kabilju. Ova događanja su prošle godine dodijeljena Gradu Splitu, a u konkurenciji je bio i Pariz. Međutim, Hrvatsko društvo skladatelja napravilo je dobru ponudu i odgovorni u Europskom savezu skladatelja odlučili su se za Split.

Sudionici su proveli tri dana u Splitu, izrazili su svoje oduševljenje samim gradom, ali prije svega i dvoranom Hrvatskoga doma, gdje je kompletan skup održan. Održana su i dva koncerta za javnost. To su svečana dodjela nagrada Camille i nakon toga, u srijedu 28. rujna, koncert poznatih djela filmske glazbe. Svirao je simfonijski orkestar FAME, koji je zapravo jedini studijski simfonijski orkestar u Europi, a djeluje u Sjevernoj Makedoniji, u Skopju.

Brojni građani Splita nazočili su na ta dva koncerta i na taj način sudjelovali u ovim svečanim događanjima. Sljedeća skupština ECSA-e održat će se za godinu dana u Londonu”, rekao je glavni tajnik HDS-a, Antun Tomislav Šaban.

Na dodjeli nagrada Camille bili su i članovi međunarodnog žirija, renomirani skladatelji koji biraju najbolje djelo u svakoj kategoriji. Miriam Cutler iz SAD-a i Florencia di Concilio iz Francuske na pozornici splitskog Hrvatskog doma pohvalile su svoje kolege te nisu skrivale oduševljenje što se nakon dvije pandemijske godine ponovno sastaju uživo.

Publiku su kroz dodjelu nagrada dvojezično vodili Jana Haluza i Milan Majerović Stilinović, koji su svojom dinamikom i opuštenim prijelazima pridonijeli atmosferi ovogodišnje dodjele nagrada Camille.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh