30.09.2019

Hrvatska glazba u Šangaju

Sredinom rujna po dvanaesti je put održan najznačajniji festival suvremene umjetničke glazbe u Narodnoj republici Kini: „Tjedan nove glazbe u Šangaju“ (Shanghai New Music Week). Ove je godine značajan prostor bio posvećen hrvatskoj glazbi, točnije skladateljima Ivi Josipoviću i Antunu Tomislavu Šabanu. Tom prigodom su se predstavili kineskoj publici s po dvije skladbe: Šaban s „Reminiscencom I“ za klarinet i „Heimat #2“ za violinu i klavir a Josipović „Žalobnim pijevom“ za violinu i klavir te „Epikurovim vrtom“ kojeg je Šangajska filharmonija pod ravnanjem korejskog dirigenta Shinika Hahma izvela na otvorenju festivala 11. rujna.

Osim brojnih kineskih skladatelja i navedene dvojice hrvatskih, na festivalu su gostovali drugi ugledni europski skladatelji kao što su Jerzy Kornowicz iz Poljske, Rebecca Saunders iz Velike Britanije te Marc André iz Njemačke. Uz vrhunske kineske glazbenike kao što je ansambl Beijing Contemporary Soloists, s po nekoliko koncerata nastupili su Ensemble Telemaque is Marseillesa i frankfurtski Ensemble Modern. U okviru festivala održano je finale prvog međunarodnog natjecanja za komornu operu u čijem su žiriju sudjelovali Josipović i Šaban.

Tijekom svog boravka Šaban i Josipović održali su službeni sastanak s upravom Šangajskog glazbenog konzervatorija, najstarije glazbene obrazovne ustanove u Kini, utemeljene 1927. godine. Također su održali i predavanja za tamošnje studente, Josipović „Glazba i politika“ a Šaban „Vizualizacija glazbe“.

Josipović i Šaban su svojim gostovanjem realizirali veliki iskorak u promociji hrvatske suvremene umjetničke glazbe u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta koji se koincidencijom događa tijekom Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Kao na brojnim drugim područjima, Kina za Hrvatsku i na području umjetničke glazbe može predstavljati značajnog partnera pa i tržište. Prisustvo hrvatskih skladatelja na najznačajnijoj manifestaciji suvremene glazbe u Kini svakako je korak u pravom smjeru.

 

 

Deqing Wen – direktor Tjedna nove glazbe u Šangaju; Xiaogang Ye – predsjednik Kineskog društva skladatelja i Antun Tomislav Šaban

Ivo Josipović sa studentima Šangajskog konzervatorija nakon izvedbe svog djela na Tjednu nove glazbe

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh