19.01.2021

“Hidden Treasures Mixtape” – nova inicijativa projekta Rostrum do 24. siječnja na webu

Mixtape skrivenog blaga” – nova je inicijativa projekta Rostrum za godinu 2021. koja započinje ovaj tjedan predstavljanjem skladbi na internetu u sklopu već poznatog sistema “Slušaj, glasaj, osvoji!”.  

Do 24. siječnja na web stranici su dostupne posebno odabrane skladbe iz fundusa ostvarenja skladateljica, koje su nastale nakon 1955. (kada je održan prvi Rostrum). Namjera je Međunarodnog glazbenog savjeta (International Music Council) da u partnerstvu s radiodifuzijskim kućama iz cijeloga svijeta umjesto odgođenog 67. Rostruma koji se nije održao u godini 2020. omogući jedinstvenu inicijativu otkrića skrivenih skladbi skladateljica, izračunavši da je od ukupnog broja skladatelja (više od 600) na dosadašnjim izdanjima Rostruma bilo tek 47 skladateljica što je vrlo malen postotak. Zanimljivo je da su prije 1990. godine bile tek 4 skladateljice, a prije 1977. godine nije bilo nijednog ženskog imena. 

Ovom se inicijativom, putem internetskog predstavljanja koje uključuje i glasanje najšire publike, ali i putem emitiranja i/ili izvedbi u partnerstvu s nacionalnim radijskim postajama, želi upozoriti na neravnotežu u odnosu prema skladateljicama, te pružiti priznanje koje su zaslužile i zaslužuju. 

Na internetskoj stranici može se preslušati 19 prijedloga iz 19 zemalja među kojima je i skladba “Modri val” hrvatske skladateljice Olje Jelaske (1967.). Radi se o djelu koje je nastalo na narudžbu Simfonijskog orkestra HRT-a koji je i ostvario praizvedbu 8. svibnja 2014. godine pod ravnanjem Aleksandra Markovića, a djelo je skladateljici priskrbilo i nagradu HAZU godine 2018.

https://rostrumplus.net/activities/listenvotewin/

 

Uz niz skladbi autorica iz Austrije, Bugarske, Češke, Danske, Finske, Estonije, Islanda, Litve, Meksika, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Srbije, Slovenije, Švedske, Taiwana i Ujedinjenog Kraljevstva, pronaći ćete i “Blue Wave” naše Olje Jelaske sa snimke koju je ostvario HRT. Skladbe će na toj stranici uz mogućnost preslušavanja i glasovanja biti dostupne do nedjelje 24. siječnja, a potom će biti uvrštene u radijske programe diljem svijeta u sklopu jedinstvene inicijative projekta Rostrum Međunarodnog glazbenog savjeta (IMC).

Podatci o skladateljicama i skladbama objavljeni su na stranici: 

http://rostrumplus.net/hidden-treasures/

Pozivamo na slušanje odabranih skladbi koje su delegati nacionalnih radijskih postaja uvrstili u ovaj jedinstveni projekt. Poslušajte, i odaberite najbolju, te se glasovanjem uključite u nagradnu igru.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh