15.07.2021

HDS ZAMP predstavio rezultate poslovanja za 2020. (INFOGRAFIKA)

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2020., jednu od najkriznijih godina za glazbenu industriju u novijoj povijesti.

Unatoč gotovo katastrofalnim prognozama, autori su 2020. završili s ukupno 86.391.702,17 kuna i minusom od 14,9 % u odnosu prethodnu, rekordnu 2019. godinu. Riječ je o značajnom, ali ipak ublaženom padu prihoda zahvaljujući naporima HDS ZAMP-a, smanjenju troškova poslovanja i izdvajanjima Društva za izvanrednu financijsku pomoć članovima, autorima i nositeljima prava.

U prošloj godini ostvareni su prihodi u ukupnom iznosu od 119.650.177,27 kn. I tu je neizbježan pad od 15,3 posto u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Razlika između dvaju iznosa (ukupni prihod i iznos za raspodjelu) odlazi na socijalne i kulturne projekte Društva (8,3 posto od ukupnog prihoda), te troškove ostvarivanja prava (21,2 posto) u toj godini.

Nedostatak koncertnih aktivnosti ozbiljno se odrazio na autorske honorare stoga se sustav kolektivne zaštite oslonio na ostale stupove od kojih je, primjerice, onaj digitalnih prihoda čak zabilježio i rekordan rast od 300%!
Hrvatsko društvo skladatelja prepoznalo je razmjere krize reagiravši prema svojim članovima nizom financijskih pomoći: uz 800 tisuća kuna izvanredne pomoći iz tzv. Fonda solidarnosti, oformljen je i poseban „AntiKorona fond“ kojim je svim članovima koji su sudjelovali u obračunu malih prava u prosincu 2020. isplaćeno dodatnih 4 milijuna kuna. No, autori i nositelji prava, njih gotovo 300, prepoznalo je i posljedice razornog potresa u Sisku i Petrinji stoga su, odričući se svojih autorskih honorara, uspjeli prikupiti 250 tisuća za obnovu glazbene škole „Fran Lhotka“ u Sisku.

Unatoč svim teškoćama, glazbeni autori imali su kreativnu 2020. godinu: HDS ZAMP-u se tako pridružilo 437 novih autora, a tijekom godine prijavljeno je ukupno 8952 novih djela. Za ilustraciju, riječ je o prosjeku od 24 nove pjesme dnevno!

Za mnoge glazbene kreativce, sustav kolektivne zaštite autorskih prava pokazao se jedinim stabilnim i sigurnim prihodom u ovoj nezapamćeno kriznoj godini. Cilj HDS ZAMP-a bio je očuvati stabilnost poslovanja te ublažiti pad prihoda kako bi za većinu naših članova glazba i dalje ostala njihov životni poziv. Smatram da, unatoč svim izazovima, možemo biti zadovoljni minusom od samo 15% i nadati se da je ovaj sramežljivi povratak glazbe u 2021. najava boljih dana pred nama“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a. Predstavljajući poslovne rezultate, Marčec je istaknuo napore službe koja je, unatoč teškoćama u poslovanju uzrokovanim koronom i potresima, osigurala pravovremenu isplatu honorara za preko 10 tisuća članova tijekom cijele godine.

Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP objavio je i podatke o najuspješnijim autorima i pjesmama domaćeg radijskog i televizijskog etera u 2020. koje možete saznati u priloženoj infografici.

Cijelo Godišnje izvješće HDS ZAMP-a nalazi se na linku.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh