23.01.2023

Gostovanje Foretićeve „Semi-mono-opere” u Splitu

Revidirana verzija „Semi-mono-opere“ Silvia Foretića ponovno je izvedena u četvrtak, 19. siječnja i to pred splitskom publikom u Hrvatskom domu Split u večernjim satima. Djelo za pjevača i vrpcu praizvedeno je na Muzičkom biennalu Zagreb 1979. godine, a u listopadu prošle godine, po prvi puta u revidiranoj verziji, uspješno je osvojilo scenu Teatra &TD-a u sklopu pretprograma ovogodišnjeg 32. MBZ-a.

Silvio Foretić, ‘enfant terrible’ hrvatske suvremene glazbe, u djelu se poigrava idejom jedne od najvažnijih klasičnih formi – operom. O procesu skladanja Foretić navodi: „Pustio sam da glazba teče; ima tu i rock-glazbe, ima Beatlesa – izdaleka, ima Puccinija, ne može se reći da ima, direktno, jedan smjer, nema ni citata; ima oponašanja stilova.“

Režiju djela u njegovu novom ruhu potpisuje Mario Kovač, dok glavnu i sve ostale uloge, iznosi tenor Ladislav Vrgoč. U realizaciji revidiranog djela, punim nazivom „Semi–mono–opera”, „semiopera semiseria“ za pjevača i elektroniku, također sudjeluju scenografkinja Andrea Lipej, kostimografkinja Iva-Matija Bitanga te dizajner svjetla Bojan Gagić. Višeslav Laboš i Tihomir Vrbanec zaduženi su za ton, a Ivan Josip Skender za završnu produkciju snimke.

 

Foto: Maja Prgomet

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh