26.09.2022

Glazbenici se prisjećaju Marka Ruždjaka, uoči koncerta povodom desete godišnjice smrti skladatelja

U srijedu, 28. rujna, u Preporodnoj dvorani HAZU s početkom u 20 sati održat će se autorski koncert posvećen skladatelju, profesoru i akademiku Marku Ruždjaku. Prošlo je već deset godina od prerane smrti ovog posebnog autora i čovjeka, a njegovo se odsustvo i danas snažno osjeća na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Ova tužna obljetnica povod je ovomu koncertu, a pomno odabran program koncerta dat će publici uvid u zvučnu sliku Ruždjakova stvaralaštva od 1979. do 2011. Njegove će skladbe interpretirati vrsni glazbenici: gitarist Petrit Çeku i Trio Elogio, Riječki klavirski trio, udaraljkaš Filip Merčep, klarinetist Davorin Brozić, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te saksofonist Goran Jurković.

Na koji se način glazbenici prisjećaju skladatelja Marka Ruždjaka i njegove glazbe, doznajemo od interpreta najavljenog koncerta.

„Na probama Trija (Elogio), kada pripremamo Ruždjakove skladbe, često razgovaramo o tome kako mašta ovog velikog skladatelja uvijek nadilazi ono očekivano. Nenametljivost i noćna atmosfera njegove glazbe čini je pomalo nepristupačnom, ali ako uronite u nju, osobito u gluho doba noći, mogu vam se otkriti vjetrovi koji su koliko teško opisivi toliko i prekrasni“, izjavio je Petrit Çeku, gitarist svjetskog glasa koji je svoj dom pronašao u Zagrebu.

Udaraljkaš Filip Merčep prisjeća se Ruždjaka iz studentskih dana: „Profesora Ruždjaka imao sam privilegiju upoznati još kao student prve godine Muzičke akademije u Zagrebu. Bio je izrazito zanimljiv i strastven u svojem poslu pa smo svi rado dolazili na nastavu. Njegov me Notturno vrlo brzo fascinirao jer mi je to bilo prvo iskustvo u kojem sam čuo ritmične udaraljke kao instrument u suptilnoj službi glazbene boje.“

„Bio sam student treće godine na akademiji na kojoj sam slušao Ruždjakova predavanja. Zamolio sam ga jednom prilikom note skladbe Yours Sincerely… te mi ih je uručio idući tjedan, uz posvetu: ‘Mladom kolegi Broziću, s poštovanjem, Marko Ruždjak.’ Od tada je naša najveća poveznica bila upravo ta kompozicija, iako nikad nismo o njoj pričali. Ono što bih u njegovoj glazbi označio kao prepoznatljivo, jest tišina – neizostavni motiv Ruždjakove glazbene cjeline“, prisjeća se Davorin Brozić, klarinetist, dirigent i pedagog.

Mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, vrsna interpretkinja djela hrvatskih suvremenih skladatelja, s dragošću se osvrće: „Prvi susret s profesorom Ruždjakom imala sam na studiju. Bio je posvećen nastavi, zabavan i svima drag, a kao mentor, maksimalno brižan i angažiran. Kasnije sam izvodila nekoliko njegovih kompozicija, sa Zborom HRT-a i s Cantus Ansamblom, a nešto i snimila (upravo Versus s Davorinom Brozićem). Draga su mi uspomena note koje mi je poklonio, par mjeseci prije nego što je umro, uz posvetu: ‘… kad Vam se ćefne… okušajte se u ovoj svinjariji..’“

„Sjećam se jednostavnosti, duhovitosti i preciznosti kojom nas je uvodio u svijet glazbe 20. stoljeća. Njegova predavanja sigurno su glavni razlog zašto i danas volim suvremenu glazbu i želim je približiti publici interpretacijom koja bi barem dijelom bila zanimljiva kao njegova predavanja“, rekao je saksofonist Goran Jurković.

Ulaz na koncert je slobodan uz obveznu prethodnu najavu na mail cantus@cantus.hr

Koncert se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa d.o.o., uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh