31.10.2019

Glazbeni bogovi u Zagrebu svirali pred prepunom dvoranom ZKM

U srijedu, 30. listopada, na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih, održan je još jedan u nizu vrhunskih koncerata Jazz.hr-a. Prema reakcijama publike i potražnji ulaznica, moglo se naslutiti da će sinoćnji koncert biti poseban. Naime, već puna dva tjedna prije koncerta sve su dostupne ulaznice bile rasprodane, a ne samo da se tražila ulaznica više, već su ljudi „kampirali“ pred ulazom, ne bi li dočekali čuti svoje glazbene idole.
Prije nego su zasvirali, ugledni jazz glazbenik i član upravnog odbora nagrade Porin, Neven Frangeš je statuu izrađenu od bračkog kamena, uručio legendarnom kontrabasistu Daveu Hollandu i čestitao na ovoj „Special Merit Award“ – nagradi za posebne zasluge. Zašto je upravo Holland, kao Ron Carter, Lee Konitz i Jean-Luc Ponty prije njega, dobio ovu prestižnu nagradu, publika je odmah mogla i doživjeti. Cross Currents Trio, koji osim Hollanda čine saksofonist Chris Potter i tablist Zakir Hussain, također vrhunski majstori svojih instrumenata, stali su (ili sjeli) na pozornicu i publiku povukli na glazbeno ali i duhovno putovanje. Lakoća i bezgraničnost njihovog muziciranja i glazbeno zajedništvo istoka i zapada koje su stvarali, iz takta u takt teklo je, pa su skoro dva sata koncerta bez pauze prošla u jednom dahu.
Publika je gromoglasno nagrađivala ovaj izvan serijski sastav, te su na kraju koncerta kazalište napuštali na glas komentirajući vlastito zadovoljstvo upravo doživljenim događajem.
Bila je to prava uvertira za sva događanja i koncerte koje Jazz.hr priprema u 2020., u kojoj obilježava 30 godina neprekinutog djelovanja.

  Chris Potter

   Zakir Hussain

  Cross Currents Trio

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh