05.10.2022

Glazbena proslava 75. rođendana skladatelja Zorana Juranića

U srijedu, 26. listopada, u Preporodnoj dvorani HAZU, održat će se autorski koncert skladatelja, dirigenta i profesora Zorana Juranića, u povodu njegovog 75. rođendana, s početkom u 20 sati.

Juranićev bogati skladateljski opus, čija kreacija traje već duže od pola stoljeća, obiluje nizom orkestralnih, scenskih, komornih i vokalno-instrumentalnih djela koja nose velik značaj za  suvremenu hrvatsku glazbenu scenu.

Koncertni program sastoji se od recentnijih skladbi, nastalih u periodu od 2014. do 2022. godine, koje je birao sam skladatelj, a izvest će ga eminentni glazbenici: mezzosopranistica Renata Pokupić, gitarski trio Trio Elogio, gitarist Maroje Brčić, klarinetist Davorin Brozić, pijanist Filip Fak i pijanistice Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić te hornist Bank Harkay.

U njegovu glazbeno-scenskom opusu ističu se operna farsa „Govori mi o Augusti, operna sapunica „Pingvini, operna fantazija „Posljednji ljetni cvijet i mnoga druga djela. Potonja je ujedno prva hrvatska opera prikazana međunarodno internetskim prijenosom. Libreta je za opere pisao samostalno, a u više se navrata okušao i kao operni redatelj.

Ulogu je dirigenta Juranić koristio i u svrhu revitalizacije zanemarenih ili rjeđe spominjanih djela hrvatske glazbene baštine, koja su se nerijetko našla pod njegovom dirigentskom palicom. Revidirao je i izvodio skladbe Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije, operu „Oganj Blagoja Berse te praizveo operu „Preobražaj” Stanka Horvata. Upravo ga je integracija svih individualno istančanih glazbenih vještina i ukusa učinila nezamjenjivim i značajnim, čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.

Muzikologinja Marija Saraga je u popratnoj knjižici za njegov autorski CD napisala: „Izbrušen skladateljski zanat, itekako produbljen Juranićevim bogatim dirigentskim iskustvom, ali i istraživačko-muzikološkim pothvatima, podloga je svakog skladateljeva ostvarenja; ‘naoružan’ njime, Juranić oblikuje forme čvrsto sazdanih struktura, u kojima svaki detalj pronalazi svoj smisao, ulogu i mjesto, a mnoštvo pomno utkanih glazbenih silnica (odabranih motiva, intervala i drugih elemenata) veže i privlači sve sastavnice u jedno kompaktno tijelo.”

Ulaz na koncert slobodan je uz obveznu prethodnu najavu na mail cantus@cantus.hr

Koncert se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa d.o.o., uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pozivnicu možete pronaći OVDJE.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh