08.03.2023

Drago Diklić za 100. godišnjicu Ive Robića Moj prijatelj Ivo Robić!, 18. ožujka 2023., Tvornica Kulture

U Tvornici Kulture od ovoga je Valentinova pokrenut koncertni ciklus za sve naraštaje – Randevu u osam. Koncipiran je tako da na njemu nastupaju legende šansone i zabavne glazbe, pjevači i kantautori koji su još uvijek aktivni te privlače uvijek novu publiku. Otvorio ga je na Dan zaljubljenih Stjepan Jimmy Stanić sa svojim bendom The Boys, a nastavljaju ga 18. ožujka Drago Diklić i 6. travnja Tereza Kesovija.

Kantautor, violinist, saksofonist te jedan od najvažnijih predstavnika Zagrebačke škole šansone, uvaženi član Hrvatskog društva skladatelja, Drago Diklić, odlučio je svojim koncertom odati počast 100. obljetnici rođenja velikana hrvatske glazbe, svojeg kolege i prijatelja Ive Robića, uz kojega ga vežu mnoga sjećanja. Koncert je stoga nazvao Moj prijatelj Ivo Robić!.

„Kad sam počeo karijeru, Ivo Robić je već nastupao po Europi i tražio je zamjenu za svoje ljetne gaže na terasi Hotela Kvarner u Opatiji. Raspitivao se kod kolega pa me jednog jutra na ‘muzikantskoj špici’ (okupljalište glazbenika vikendom u podne ispred Hotela Dubrovnik u Zagrebu) prenuo Stipica Kalogjera i rekao: ‘Ti ćeš zamijeniti Ivu Robića u Opatiji!’ Eto. Nisam imao izbora. Morao sam naučiti njegove pjesme, svladati njegov repertoar koji me oblikovao kao umjetnika. Tako je sve krenulo.”

Simpatični zagrebački fakin zadovoljan je pratećim bendom jer nastupa uz kolege koji dobro razumiju njegov šansonijerski stil: „Bit će to moj uobičajeni prateći bend, Kvintet Josipa Cvitanovića. Cvitanović je također moj prijatelj i suradnik, dirigent i aranžer, stručnjak, a glazbenici koje okuplja u ovom probranom sastavu su jako dobri.”

Na pitanje kako se osjeća u vezi nastupa u klubu u koji u pravilu zalazi mlađa populacija, reagirao je retoričkim protupitanjem: „Pa znate li vi kad sam ja tamo prvi put nastupio? Pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je Tvornica još bila Radnički dom u kojemu su se održavali plesnjaci.”

Diklić napominje da je naša metropola tada bila meka plesnjaka. „U Zagrebu je bilo čak 28 plesnih dvorana, 14 noćnih klubova, mnoštvo specifičnih klubova (novinara, medicinara, književnika…) koji su svi imali svoje orkestre, ansamble, u svakom slučaju – živu glazbu. Kavane po Zagrebu su nedjeljom poslijepodne i navečer imale žive svirke. Mnogi su restorani imali svoje orkestre. Zagreb je nekad bio sasvim drukčiji grad.”

Naposljetku, naš se vječno nasmiješeni šarmer nadimka Fiko ne brine za publiku i očekuje najveću koncertnu dvoranu u gradu punu do posljednjeg mjesta. „Bez obzira kojem naraštaju pripadala, moja publika voli moju glazbu. Iznenadio sam se kad sam 2019. u povodu 65. obljetnice karijere imao veliki koncert u Lisinskom: Velika je dvorana bila puna mladih ljudi. To me iskreno veseli jer potvrđuje da moja glazba ima kvalitetu i štovatelje bez obzira na dob.”

U subotu, 18. ožujka, možemo uz njegove najranije uratke („Još samo večeras“ i „Oprosti, volim te“) utonuti u davnu 1963. na festivale u Zagrebu i Opatiji. O nekim boljim vremenima kada se slavila ljubav svjedočit će i njegovi kasniji evergreeni poput „Zagreb je najlepši grad“, „Vse bum zapil“, „Opet si plakala“, „Ja ljubim“, „Domovino moja lijepa“ i „Moja draga“. Niz hitova nastavit će omiljene pjesme iz kajdanke Mistera Morgena alias Ive Robića poput „Samo jednom se ljubi“, „Mala djevojčica (Tata kupi mi auto)“ i, naravno, bezvremenska „Morgen (Sutra)“. Preporučamo da se ulaznice nabave unaprijed po cijeni od 12 eura (na blagajni Tvornice Kulture i svim prodajnim mjestima, kao i online na Entrio.hr), jer će na dan koncerta cijena iznositi 15 eura. Vidimo se!

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh