23.03.2020

Dopis Glavnog tajnika vezano za potres

Poštovane kolegice i kolege,

Kada sam vam u petak slao dopis u kojem sam pojasnio kako situacija s epidemijom koronavirusa i sve posljedične mjere pogađaju HDS i njegove članove, nisam mislio da ću vam već sljedećeg radnog dana pisati ovaj dopis s opisom novih problema. Potpuno drugačijih.

Nažalost, od petka do danas je Zagreb zadobio traume i rane kakve nije podnio već gotovo stoljeće i pol.

U jučerašnjem potresu zgrade HDSa u Berislavićevoj 7 i u Berislavićevoj 9, naša zajednička imovina, zadobile su ozbiljna oštećenja. Slično je i u prostoru koji unajmljujemo za Cantus d.o.o. u Ulici Baruna Trenka.

Jučer ujutro nakon prvog i drugog udara izvršio sam uvid svih pet naših stambenih jedinica u Berislavićevoj. Obzirom da je na obje zgrade nova fasada i krov, izvana ne izgleda loše. Nažalost, iznutra je situacija drugačija. Zidovi, stropovi i podovi pokazuju brojne napukline po horizontali i po vertikali. Stubište i prostorije prekrivene su otpalom žbukom i prašinom. Sa susjedne zgrade u Gajevoj ulici odlomio se komad krovišta i pao na naš pomoćni objekt, kućicu u dvorištu koju koristimo kao arhiv i skladište, i potpuno ju uništio.

Iako nisam stručnjak, zabranio sam djelatnicima da dolaze u naše prostorije jer mi ne djeluju sigurne za boravak. Sad čekamo uviđaj tima za procjenu stanja građevina. U slučaju da daju mišljenje da oštećenja nisu strukturna i da ne ugrožavaju statiku i sigurnost objekta, odnosno ljudi koji tamo borave, odmah ćemo prionuti čišćenju i osposobljavanju za prvu ruku, a u najkraćem roku saniranje i obnovu. Ako pak njihovo mišljenje ne bude povoljno i obistine se moji strahovi, morat ćemo razmišljati o dugoročnom rješenju unajmljivanja prostorija dok se ne odluči kako ćemo postupiti sa svojom imovinom.

Sreća u nesreći je što smo radi karantene više-manje osposobili djelatnike za rad na daljinu, no ovo je svakako udarac našoj operativnosti i funkcionalnosti cijele udruge. Naravno, saniranje nekretnina i inventara, kao i eventualan privremeni najam poslovnih prostorija, predstavljat će dodatno financijsko opterećenje našoj udruzi, i to upravo u ovoj godini kad očekujemo drastičan pad prihoda.

Bez obzira na sve, nastojat ćemo uz što manje ograničenja provoditi zacrtane nam zadatke i planove. Za početak molim za strpljenje i razumijevanje – ovaj jučerašnji udarac nas je ipak u tome gurnuo unazad.

Želim vam svima, a pogotovo onima na Zagrebačkom području, koji su jučer kao i ja osobno prošli zastrašujuće iskustvo, zdravlje i miran san!

Antun Tomislav Šaban,

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh