01.03.2023

Danas kreće prvi festival Dore Pejačević!

Danas, 1. ožujka, počinje Festival Dore Pejačević koji organizira Zagrebačka filharmonija. Prigoda je 100. godišnjica smrti ove jedinstvene umjetnice svjetskog značaja koja je i dalje nedovoljno poznata široj javnosti. Festival traje do nedjelje 5. ožujka i obuhvaća šest koncerata, prikazivanje filma Dora – Bijeg u glazbu, dječju predstavu, radionicu, izložbu i okrugli stol na čak sedam lokacija u Zagrebu.

Evo što nas očekuje po danima:

Srijeda, 1. ožujka

Niz kreće u 11:00 sati u Muzeju Grada Zagreba otvorenjem izložbe DORA – Zapis na brezovoj kori. Program se nastavlja koncertom njemačke pijanistice Kyre Steckeweh u 11:30 u obližnjoj Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička 18), gdje će umjetnica predstaviti svoj izbor klavirskih djela Dore Pejačević. Unutar festivala ne treba propustiti mini-ciklus od tri orkestralna koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom od 19:30, od čega je prvi večerašnji svečani koncert Dora Pejačević u društvu velikana. Zagrebačka filharmonija u suradnji s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i mezzosopranisticom Dubravkom Šeparović Mušović Dorina djela stavlja u kontekst njezinih suvremenika i istomišljenika: Blagoja Berse, Gustava Mahlera i Claudea Debussyja. Koncertom ravna jedna od rijetkih dirigentica na ovim prostorima, maestra Marija Ramljak, inače na glazbenoj sceni poznata kao urednica klasične glazbe na HTV-u.

Četvrtak, 2. ožujka

U četvrtak, 2. ožujka, dan počinje koncertom studenata Muzičke akademije u Zagrebu, u 13:00 sati, u Dvorani Stančić zgrade Muzičke akademije (Komornim stazama Dore Pejačević). Navečer, u 19:00 sati u Kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17), premijerno će se emitirati dugometražni dokumentarni film koji zajednički potpisuju pijanistica Kyra Steckeweh i redatelj Tim van Beveren Dora – Bijeg u glazbu (distributer: Discovery film&video).

Petak, 3. ožujka

Treći dan festivala počinje okruglim stolom na temu Dora Pejačević jučer i danas. U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerov trg 14), uz glazbene i video ilustracije, muzikologinja Andrea Višak razgovara s najvećim stručnjakom za glazbu Dore Pejačević, također muzikologinjom, akademkinjom Koraljkom Kos, zatim s ravnateljicom Zavičajnog muzeja u Našicama Silvijom Lučevnjak te sinom nećaka Dore Pejačević, barunom Nikolom Adamovićem Čepinskim. Drugi orkestralni koncert u večernjim satima u Lisinskom bit će Dora&Liszt, na kojem će Zagrebačka filharmonija u svojem Crvenom ciklusu pod vodstvom svojeg šef-dirigenta i inicijatora ovog festivala, maestra Dawida Runtza, uz Lisztovu simfonijsku pjesmu Les préludes, izvesti poznati Koncert za klavir i orkestar (solistica: Mia Pečnik), kao i velebnu Simfoniju u fis-molu Dore Pejačević.

Subota, 4. ožujka

Festivalski vikend u jutarnjim satima donosi program za najmlađe: predstavu i radionicu za djecu u Maloj dvorani Lisinski: Da sam ja kontesa Dora. Uz Zagrebačku filharmoniju priču scenaristički i redateljski oblikuje Petra Radin, dok je za izbor glazbe i aranžmane zaslužan pijanist Filip Fak. Treći dio orkestralnog večernjeg trolista program je ekskluzivnog koncertnog ciklusa Lisinski subotom. Koncert U spomen na Doru Pejačević zajednički ostvaruju Dvorana Lisinski i Hrvatska radiotelevizija. Red komornih, red orkestralnih djela iz opusa Dore Pejačević izvode vrhunski svjetski solisti (ukrajinski violinist Andrej Bielow te najjače hrvatske glazbene snage – pijanistica Martina Filjak, violončelistica Monika Leskovar Šelendić i mezzosopranistica Martina Mikelić, stalna članica Bečke narodne opere) te Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom svojeg šef-dirigenta, francuskog maestra Pascala Rophéa. U opus Dore Pejačević umetnuta je i praizvedba Dore našega doba, mlade skladateljice Helene Skljarov (Portret Dore P. za orkestar i elektroniku), a glazba će imati i ‘scenski’ moment: pisma Dore Pejačević tumačit će hrvatska glumica svjetskog glasa, poglavito poznata po svojim glazbeno-scenskim nastupima, Zrinka Cvitešić.

Nedjelja, 5. ožujka

Posljednjeg festivalskog dana u 11:00 sati u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Gudački kvintet Zagrebačke filharmonije i Kalamos kvintet priređuju koncert Krizantema za Doru,izvodeći njezin poznati klavirski ciklus Život cvijeća u obradi ukrajinskog klarinetista Yaroslava Sadovyja. Bit će tu i djela drugih autora: Sadovy je također obradio klavirsko djelo Po načinu starih Airs de Ballet, dok će prije toga gudači izvoditi Rumunjske plesove Bele Bartòka i Gudački kvintet suvremenog skladatelja Dubravka Palanovića, ujedno i člana Zagrebačke filharmonije (kontrabasist). Ova je koncertna nedjeljna matineja dio ciklusa komorne glazbe koji u foyeru HNK zajednički priređuju HNK i Zagrebačka filharmonija. Do kraja tjedna Zagrepčani i njihovi gosti doista će iz raznih kutova bolje upoznati lik i djelo Dore Pejačević. Detalje i zanimljivosti o samom festivalu možete naći na web stranici festivaldorapejacevic.com.

Uživajmo u našoj Dori, kad već prije nismo uspjeli, onda barem 100 godina nakon njezine smrti.

 

Foto: promo ZF

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh